HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Dörraffär gick inte i lås – bolag krävs på miljoner

Tyresö En dörrupphandling som gick fel. Det är grunden till att Tyresö Bostäder har betalat 681 000 kronor i advokatarvoden och rättegångskostnader. Nu riskerar bolaget ytterligare två miljoner kronor i skadestånd.
Foto: Kenneth Samuelsson
Tyresö Bostäder har inte bytt en enda sliten dörr - men betalat 681 000 kronor.

Historien om Tyresö Bostäders upphandling av 700 – 800 säkerhetsdörrar har pågått sedan 2016. Då gick bolagets vd Maria Öberg ut i Hem & Hyra och berättade att bolaget skulle byta ut cirka 700 – 800 slitna dörrar mot nya säkerhetsdörrar. Men upphandlingen av dörrarna överklagades av dörrleverantören Svenska Skydd som fick rätt.

Det slutade med att bolaget vann hela upphandlingen och Tyresö Bostäder fick betala Svenska Skydds rättegångskostnader på 177 000 kronor.

Läs ocksåTyresö Bostäder installerar 800 säkerhetsdörrar

Efter att det stod klart att Svenska Skydd vann upphandlingen meddelade Tyresö Bostäder att de inte skulle köpa 700 – 800 dörrar. Istället skulle bolaget fråga hyresgästerna vilka som ville ha en dörr och beställa det antal dörrar som godkändes av hyresgästerna.

Svenska Skydd hänvisade till att upphandlingen gällde 700 – 800 dörrar och vägrade gå med på Tyresö Bostäders krav.

Det hela slutade med att Tyresö Bostäder avbröt upphandlingen. Skälet som uppgavs var bristande konkurrens, med skälet att det bara var Svenska Skydd som uppfyllde kraven i upphandlingen.

Läs ocksåFick räkning på 177 000 - men ingen säkerhetsdörr

Men när tvisten avgjordes i Kammarrätten i maj 2018 fick Svenska Skydd rätt.

I domen skriver Kammarrätten i Stockholm.

”Utredningen visar att skälet till att bolaget beslutade att avbryta upphandlingen inte var bristande konkurrens, utan berodde på att Svenska Skydd inte accepterade Tyresö Bostäders villkor för entreprenaden”.

Läs ocksåInstallation av 800 säkerhetsdörrar försenas

Att Tyresö Bostäder inte ville köpa in de dörrar som upphandlats fick Torbjörn Svahn, vd på Svenska Skydd, att kräva över två miljoner kronor i ersättning för utebliven vinst på ordern som var värd cirka tio miljoner kronor.
– Vi har ju vunnit upphandlingen och lagt ner massor av tid på det här så vi ska kompenseras för det, säger han.

Annons

Men Tyresö Bostäder ville inte betala skadestånd och svarade med att avbryta upphandlingen – en gång till.

Som skäl för att avbryta upphandlingen anger bolaget att det är brister i förfrågningsunderlaget som användes vid upphandlingen av säkerhetsdörrar.

Tyresö Bostäders besked om att avbryta upphandlingen skickades i ett mejl till Svenska Skydd. Torbjörn Svahn säger att mejlet fastnade i en spamkorg och aldrig nådde fram till bolaget.

När Svenska Skydd fick reda på att bostadsbolaget avbrutit upphandlingen och kontaktade Förvaltningsrätten för att överklaga beslutet var det för sent.
– Tack vare att vi aldrig fick mejlet så hade tiden för överklagande gått ut. De hänvisade till att vi kunde pröva saken i Kammarrätten.

Statusen på den röriga historien är att Svenska Skydd har överklagat Tyresö Bostäders beslut om att stoppa upphandlingen till Kammarrätten. Men nyligen kom beskedet att Kammarrätten inte tar upp ärendet.

– Vi kommer att gå till Högsta Förvaltningsdomstolen och om vi inte får prövningstillstånd där så kommer vi att stämma dem på över två miljoner kronor, säger han.

Maria Öberg, vd på Tyresö Bostäder, varför hävdade ni att upphandlingen inte gällde 700 – 800 dörrar som det står i upphandlingsunderlaget ?
– 700-800 dörrar har varit en uppskattning av Tyresö Bostäders behov. Förfrågan har innehållit information om att denna uppskattning kunde komma att justeras ned. Det är vanligt i upphandlingssammanhang att man informerar om uppskattade volymer utan att för den sakens skull garantera volymerna. Svenska Skydd har uppfattat det som en garanterad volym och ingått avtal med den förutsättningen.

Svenska Skydd har ju krävt skadestånd för utebliven vinst, varför sade ni nej till deras krav på kompensation?
– Vi hade olika uppfattningar om kontraktets ramar. Vi har därtill ersatt Svenska Skydd för deras kostnader för överprövning.

Annons

Ni har avbrutit upphandlingen en andra gång, vad är skälet till det?
– Efter noggrant övervägande kom vi fram till att det fanns ytterligare skäl till avbrytande. Förfrågans utformning var inte helt tydlig i att, när det gällde det antalet dörrar vi ville köpa in, också byggde på hyresgästernas godkännande.

Hur kommer ni att gå vidare med installationen av säkerhetsdörrar?
– Det finns ännu inget avgörande som vunnit laga kraft. När så skett vet vi hur vi går vidare.

Ni har lagt 681 000 kronor på det här utan att få en enda säkerhetsdörr, kommentar?
– Det hade blivit ännu dyrare om vi skrivit på avtalet, då hade vi behövt byta 700-800 dörrar och om inte hyresgästerna godkänt det hade vi kanske inte kunnat ta ut kostnaden i höjd hyra.

Men om ni skrivit på hade ni i alla fall fått dörrar, nu betalar ni över en halv miljon utan att få en dörr
– Men det hade blivit dyrare.

Nu har Svenska Skydd sökt prövningstillstånd hos Högsta Förvaltningsdomstolen, kommentar?
– Vi har följt LOU och har gjort rätt och hoppas därför att de inte får prövningstillstånd utan att kammarrättens avgörande står fast.

Får de inte prövat frågan i domstol ska de kräva skadestånd av er på flera miljoner, hur ser du på det?
– Enligt vår jurist så har de inte grund för att kräva skadestånd utöver vad de redan erhållit i form av havda kostnader.

Läs också 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Hyresgästen Erik: "Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.