Annons

Norrländska kommunalråd bor helst i villa

Jämtland Hälften anser att allmännyttan är för stor. En tredjedel har redan sålt ut delar av den. Och en majoritet vill bygga nytt. Hem & Hyra har granskat vad kommunalråden i Norrland anser om vårt boende.
Hem & Hyras norrlandsredaktion har gjort en enkätundersökning bland Norrlands 44 kommunalråd.
 
81 procent bor i egen villa eller hus
7 procent bor i allmännyttan
7 procent bor i privatägt hyreshus
5 procent bor i bostadsrätt
 
Hälften av kommunalråden anser att allmännyttan i deras kommun är för stor, hälften att den är lagom, endast ett kommunalråd Robert Forsberg, s, Kalix, anser att allmännyttan är för liten.
 
33 procent har medverkat till att delar av allmännyttan sålts ut.
7 av totalt 8 centerpartistiska kommunalråd anser att allmännyttan är för stor.
2 av totalt 4 moderater anser det samma.
10 av totalt 28 socialdemokratiska kommunalråd anser att allmännyttan är för stor.
 
Samtliga tre råd från lokala kommunala partier anser att allmännyttan är för stor. Det gäller Mats-Erik Westerlund (dkl), Dorotea, Arne Hellsten (ml), Malå, Lena Olsson (be), Bergs kommun.
 
Det enda vänsterpartistiska kommunalrådet i Norrland, Anna Hövenmark, Jokkmokk, anser att allmännyttan är lagom.
 
70 procent av kommunalråden anser att det finns ett behov av att bygga nya bostäder. Främst vill de bygga hyreslägenheter, både privata och allmännyttiga. Endast ett kommunalråd Arne Honkamaa, s, Övertorneå, vill endast bygga villor.
 
30 procent ser inget behov av att bygga nya lägenheter. Här är kommunalråden i inlandet i klar majoritet. Endast ett av dessa kommunalråd återfinns i en kustkommun nämligen Jan Johansson, s, i Kramfors.
 
Kommunalråd som anser att allmännyttan är för stor: Arvidsjaur, Berg, Bräcke, Dorotea, Härjedalen, Härnösand, Krokom, Luleå, Malå, Nordmaling, Piteå, Ragunda, Robertsfors, Sollefteå, Storuman, Strömsund, Timrå, Vilhelmina, Vindeln, Åsele, Övertorneå.
 
Kommunalråd som anser att allmännyttan är lagom: Arjeplog, Bjurholm, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kiruna, Kramfors, Lycksele, Norsjö, Pajala, Skellefteå, Sorsele, Sundsvall, Umeå, Vännäs, Ånge, Älvsbyn, Örnsköldsvik, Östersund samt Överkalix.
 
Kommunalrådet i Åre, Eva Hellstrand, c, svarade inte på frågan om hon anser att allmännyttan är för stor, liten eller lagom.
 
Undersökningen sträcker sig från Härjedalens kommun i söder till Kiruna kommun i norr. Samtliga kommunalråd (kommunstyrelsens ordförande) i de totalt 44 kommunerna har deltagit och svarat på enkätfrågorna.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion” Så ska poddande politiska motståndare lösa bostadskrisen Delar av Bjuvsbostäder nu till salu

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.