HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nytt krav på tvångsförvaltning i stadsdelen Seved

Malmö Hyresgästföreningen kräver att fastigheten på Rosenlundsgatan 3 tvångsförvaltas. I ett års tid har man förgäves försökt få kontakt med ägaren Dragan Davidovic.

– Vi har ännu inte fått någon respons på vare sig telefonsamtal eller brev. Han är helt frånvarande trots att han bor i Malmö, säger Niklas Olsson, jurist på Hyresgästföreningen.

Han beskriver huset som kraftigt nedgånget med en rad brister i boendemiljön, exempelvis mögelförekomst, fukt, ohyra samt bristfällig uppvärmning och dragiga fönster.

Läs ocksåNya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimparNya lagar 2022 gör det olagligt att fimpa på marken

Exakt hur många hyresgäster som bor i fastigheten är oklart men de två huskropparna innehåller minst fyra lägenheter.

– När vi var och besiktigade huset första gången bodde folk nere i källarutrymmena också.

Vanligvis vid en ansökan om tvångsförvaltning brukar Hyresgästföreningen ha ett förslag på förvaltare som är villig att ta över driften. Det saknas den här gången, i stället yrkar föreningen att Malmö kommun får möjlighet att lämna förslag på förvaltare.

Läs ocksåHovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus

– Enligt lagstiftningen är det kommunens ansvar att aktivt medverka för att lösa förvaltarfrågan. Naturligtvis hade det varit bäst om vi haft en förvaltare klar men det gick inte den här gången. Förmodligen därför att fastigheten är så nedgången att det är svårt att se hur det ska gå att få någon lönsamhet i den, säger Niklas Olsson.

Samtidigt hotas ägaren Dragan Davidovich av dryga böter. Miljönämnden beslutade nyligen om ett en rad vitesbelopp på sammanlagt 825 000 kronor om inte en lång rad åtgärder vidtas inom de närmsta veckorna. Nämnden kräver bland annat en fackmannamässig inventering av inomhusmiljön, att elektriker ser över elen i fastigheten och att ägaren intygar att källarutrymmena inte används som bostäder.

Läs ocksåStal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus
Fakta: Tvångsförvaltning

​Om en hyresvärd grovt missköter sina fastigheter kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning.
Värden tvingas då lämna över hela ansvaret för fastighet­en till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i en period på tre år. Nya beslut om tvångsförvaltning tas om det krävs.
Endast kommuner och Hyresgästföreningen kan ansöka om tvångsförvaltning.

Läs också Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp Värst 2: Här är värden som drivit över 500 rättsprocesser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.