Annons

Olofströmshus vill höja hyran

Olofström I slutet på januari sätter sig företrädare för Olofströmshus och Hyresgästföreningen vid förhandlingsbordet för att diskutera årets hyreshöjning.

Inte heller denna gång kommer Olofströmshus med ett yrkande, det har mer eller mindre blivit tradition att bolaget i stället presenterar en budget som parterna sedan utgår från.

I slutet på januari träffas förhandlarna och hyreshöjningen är planerad att gälla från 1 februari. De kostnader som ökat mest för bolaget är de kommunala taxorna.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Olofströmshus har 1 846 lägenheter.

Annons
Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Svedalahem kräver höjda hyror nästa år Vägledning för rimligare hyreskrav

Olofströmshus vill höja hyran

Olofström I januari startar hyresförhandlingar som berör 1 850 hyresgäster hos kommunägda Olofströmshus AB. Men hur mycket bolaget vill höja är inte klart.

Det kommunala bostadsbolaget Olofströmshus AB har aviserat att man vill diskutera en hyreshöjning som preliminärt ska gälla från och med 1 februari nästa år. Orsaken är bland annat höjda taxor. Men någon önskad hyresnivå har man inte slagit fast, enligt vd Magnus Lindahl.

– Vi brukar ta den diskussionen med vår motpart den dagen vi träffas, säger han. Vi sätter oss ner och resonerar om hur vi ser på företaget, året som gått och åren som kommer. Det brukar vara en bra form.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Olofströmshus räknar heller inte med att behöva finansiera några större projekt under 2012. Hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen inleds den 12 januari nästa år.

Annons
Läs också Här tvättar hyresgästerna utan tvättmedel Grannar träffas för odling Kristina gör miljön begriplig Nya hyresrätter på gång i Olofström Fiskodling om ett år på Ekerydsplan

Olofströmshus vill höja hyran

Olofström ​Nu är det dags för hyresförhandlingar mellan Olofströmshus och hyresgästföreningen. Något yrkande har bostadsbolaget inte presenterat, i stället kommer parterna att diskutera sig fram till den nya hyresnivån vid förhandlingsbordet.

​- Något formellt yrkande har vi inte lämnat, vi brukar inte gå via tidningarna, säger Thomas Püschl, Olofströmshus ekonomichef.

Däremot har parterna naturligtvis pratat med varandra inför förhandlingarna och det finns ett underlag att utgå ifrån.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Alla vet ju att räntorna går upp, säger Thomas Püschl, men vill inte specificera i övrigt vad bostadsbolaget skulle behöva pengar till.

Annons

Räntorna kommer att ge utslag på hyresnivån. En annan stor förändring från föregående år är att Olofströms kommun från och med i år tar ut en borgensavgift för de lån som bostadsbolaget har. Borgensavgiften ligger på 0,15 procent av lånen.

– I pengar gör det 760 000 kronor som våra kostnader ökar, så visst märks det.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Förhandlingarna inleds 19 januari. Kommer parterna överens då kan den nya hyran gälla från och med 1 februari.

Fakta: Hyreskrav i Blekinge

Olofströmshus: diskuterar fram höjning vid förhandlingsbordet
Sölvesborgshem: 4,68 procent, strandat

Hyreshöjningar i Blekinge
Ronnebyhus: 2,2 procent
Karlshamnsbostäder 2,2 procent
Karlskronahem: 1,5 procent

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.