HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Om möjligt, spara till insats”

Göteborg Så här svarar Liberalerna i Göteborg på frågorna från Hem & Hyra och Göteborg Direkt, genom Charlotte Darvik, politisk sekreterare för kommunalråden Helene Odenjung och Ann Catrine Fogelgren.
Foto: Markus Andersson
Helene Odenljung är kommunalråd för Liberalerna i Göteborg, vars politiska sekreterare Charlotte Darvik har besvarat frågorna från Hem & Hyra och Göteborg Direkt.

Tillbaka till listan över Göteborgs partier

Vad är ert råd till ett ungt par som vill flytta ihop och sätta bo i Göteborg 2018?

Läs ocksåGuldskiva för musikalisk bostadskampanj

– Att ställa sig i kö och söka brett på Boplats och hos andra värdar. Ibland är det lättare i vissa områden eller i nyproduktion. Om möjligt, spara till insats för att köpa en bostadsrätt eller delägarskap i bostad. Hyra i andra hand.

Vad vill ditt parti göra för att det ska byggas fler bostäder i Göteborg?

– Markanvisa mer. Staden äger mycket mark och är en dominerande aktör. Snabba upp byggprocessen. Stora aktörer ska kunna jobba i snabbspår. Ta vara på nyanländas kompetens att bygga och planera, till exempel genom Jobbsprånget. Använd allmännyttan. Under en längre tid har allmännyttan inte byggt tillräckligt. Fler ska kunna köpa sin bostad i områden där hyresrätten helt dominerar. Då får allmännyttan också pengar som ska återinvesteras i området.

Läs ocksåFler röstade i utsatta områden

Hur ska de nya bostäderna finansieras?

– Det politiken kan påverka är hur mycket allmännyttan kan bygga och se till att det går fortare från idé till färdig bostad. Kommunen kan också ge kreditgarantier för vissa typer av bostäder så att fler kan få lån. Allmännyttan har medel för att kunna investera i nya bostäder, det är snarare byggtakten som inte är tillräckligt snabb. Det ska gå att köpa loss sin hyresrätt i områden som helt domineras av hyresrätter. Pengarna ska användas till att rusta upp lekplatsen eller parken i samma område.

Är dagens hyror i nyproduktion rimliga?

Läs ocksåSå vill politikerna lösa bostadskrisen i Göteborg

– Tyvärr hamnar ofta hyrorna i nyproduktionen högt och kontrasten till en del äldre lägenheter blir stor. När det byggs nya bostäder så är förhoppningen att flyttkedjor kan skapas, vilket gör att det blir en rörelse även bland de bostäder som har en lägre hyra. I den högkonjunktur som nu råder blir också priserna för att producera och planera bostäder högre, vilket drabbar den som till sist ska betala hyran.

Var tredje hyresgäst kan tvingas flytta på grund av hyreshöjningar när miljonprogrammen renoveras. Vad vill ditt parti göra åt detta?

– De som vill bo kvar efter en renovering ska kunna göra det. Det behöver finnas möjligheter som stegvis renovering eller annat boende med liknande hyra för dem som motsätter sig renovering. Om hyran blir för hög för hyresgästen så finns bostadsbidraget som är inkomstprövat. Vi vill att det ska höjas. Det har inte höjts på lång tid, men hyrorna har ökat.

Hur ska man bryta boendesegregationen i Göteborg?

– Bygg ihop staden. Det finns områden med god kollektivtrafik som i dag är glest bebyggda, som Hammarkullen och Biskopsgården. Här vill vi satsa för att minska trångboddheten och öka tryggheten i stadsrummet. Vi vill gärna se nya former som hyrköp, kooperativa hyresrätter och delägarskap, och ett skattegynnat bosparande till den som vill spara till sin första egna bostad.

Tillbaka till listan över Göteborgs partier

Fakta: Hem & Hyra granskar inför valet
  • Bostadsbristen känns i magen på många västsvenskar. I ett unikt samarbete granskar Hem & Hyras Göteborgsredaktion den lokala bostadspolitiken tillsammans med tidningen Göteborg Direkt.
  • På webben möter du varje vecka fram till valet en av alla de cirka 225 000 personer som hoppas på en lägenhet via Boplats Göteborg.
  • Under augusti publicerar vi även vår stora, gemensamma valguide. Där kollar du snabbt vad Göteborgs olika partier vill göra åt lägenhetsbristen, dyra nyproduktionshyror, renovräkningar och andra brännande bostadsproblem.
Läs också "Sådan tur att det knappt finns" Valfrågan: Ska det bli lättare att göra något åt dåliga hyresvärdar?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.