Annons

Oro för att Johan Stendahl ska komma tillbaka till Tobo

Tierp Fagerhyltan har sålt ett hus i Tobo utan att informera hyresgästerna. Köparen har kopplingar till den ökände hyresvärden Johan Stendahl.
Foto: Monika Steczkó
Petter Lindström har länge fört en kamp mot oseriösa hyresvärdar. I kvällens Uppdrag granskning får tittarna följa hans arbete.

Av en slump läste hyresgästen Petter Lindström nyligen i det lokala annonsbladet att Fagerhyltan sålt en av sina fastigheter i Tobo till en bostadsrättsförening för tre miljoner kronor. Fastigheten, som ligger på Skolvägen 4 och har fem lägenheter, topprenoverades nyligen av Fagerhyltan medan resten av beståndet är i mer eller mindre dåligt skick.

Bostadsrättsföreningen Pesarby 1 består av tre personer, varav ingen är bosatt i Tobo, en liten bruksort dryga milen sydost om Tierp. En av dem är 80-årige Bernt Blomberg, som visar sig vara skriven på samma adress i Drottningholm som Johan Stendahl, den ökände ägaren till Toboholms fastigheter, det bolag som ägde de aktuella husen i Tobo innan Fagerhyltan tog över. Bernt Blomberg har även tidigare varit styrelseledamot i konkursdrabbade fastighetsbolaget Karlskronan AB med Johan Stendahl som ordförande.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Johan Stendahl är skyldig skattebetalarna över 30 miljoner kronor och har utsetts till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra. Han har nyligen stämt Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle på 22,5 miljoner kronor, eftersom han anser att  det är Hyresgästföreningens fel att hyresnämnden tog ifrån honom förvaltningen av Toboholm och att bolaget sedan gick i konkurs.
Enligt Bernt Blomberg bodde Johan Stendahl hos honom tre månader i somras, men nås idag på en poste restante-adress i Uppsala. Blomberg har varit på Skolvägen 4 i Tobo bara en gång, i somras.

Har Johan Stendahl något med affären att göra?
– Varför ställer du de här frågorna till mig? Varför frågar du inte honom själv?

Vad har du för planer med fastigheten? Tänker du själv flytta dit?
– Ja, det är frågan. Vi är några stycken som funderar på det, säger Bernt Blomberg.

Läs ocksåTog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad”Bostadsrättsföreningen krävde en hyreshöjning på upp till 28 procent. Men flera hyresgäster vägrade gå med på det.

Hyresgästen Petter Lindström blir inte förvånad när han hör att Johan Stendahls namn dyker upp i samband med försäljningen.
– Jag är helt övertygad om att den mannen finns med i bilden, men hans namn och personnummer syns inte.

Annons

Petter Lindström är bestört över att hyresvärden inte informerat hyresgästerna om försäljningen, som skedde redan i oktober.

– Det är klart man blir fundersam, varför har vi inte fått någon information om detta? Vi hade ett möte med hyresvärden i november och han sa ingenting om försäljningen. Det finns en oro i området kring vad som ska hända framöver.

Läs ocksåKenneth förlorar sitt bibliotek efter flera års kamp: "En rättsskandal"Kenneth Jälkhammar står på gården framför tomma bokhyllor.

I den aktuella fastigheten bor en hyresgäst som enligt uppgift ska fortsätta att hyra även i fortsättningen.

Marcus Hamberg, vd för Fagerhyltan, ser inte någon anledning att informera övriga hyresgäster om fastighetsaffären.

– Vi har inte ens tagit i beaktande att vi borde göra det. Det är ingen hemlighet att vi sålt, men det här berör ju bara en fastighet och inte alla.

Annons

Vad har ni för planer för resten av fastigheterna i Tobo?
– Det beror helt på vad marknaden tillåter. Om hyresgästerna efterfrågar bostadsrätter kan det bli det, men lägenheterna kan också fortsätta vara hyresrätter.

Hem & Hyra har förgäves försökt få tag i Johan Stendahl för en kommentar.

I januari anmäldes en styrelseändring i bostadsrättsföreningen Pesarby 1 till Bolagsverket. Enligt den är Fagerhyltans vd Marcus Hamberg firmatecknare i bostadsrättsföreningen. Marcus Hamberg har inte gått att nå för en kommentar om detta.

Fakta: Fastigheterna i Tobo

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection. Johan Stendahl var redan då den som styrde verksamheten även om han inte formellt ägde företaget. 2010 tog Toboholms Fastigheter över, med Johan Stendahl som vd.  Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs. Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB som även de fått kritik för att inte åtgärda brister och vara svåra att få tag i.

Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt” Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.