Annons

Övikshem vill höja hyran

Örnsköldsvik Örnsköldsviks allmännytta Övikshem har lämnat in en begäran till Hyresgästföreningen om förhandling av hyrorna. De vill se en ökning från och med 1 januari nästa år.
Foto: Åsa Eriksson

De flesta bostadsbolag höjer hyrorna årligen. Ofta handlar det om ökade kostnader för taxor som sophämtning, vatten och andra kostnader för driften av fastigheterna.

Kommunalägda bostadsbolag, allmännyttorna, måste enligt hyresförhandlingslagen förhandla med Hyresgästföreningen om hyreshöjningar. Bostadsbolaget lämnar då in ett så kallat yrkande, skriftlig förhandlingsframställan, till Hyresgästföreningen där de talar om att de vill förhandla och hur mycket man vill förändra hyran med. De brukar även lämna en motivering till varför de anser det nödvändigt att justera hyrorna.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

AB Övikshem har lämnat in ett sådant yrkande till Hyresgästföreningen. Bostadsbolaget anser att det främst är ökade kostnader för underhåll som är anledningen till att de anser det nödvändigt att höja hyrorna.

Annons

Från och med 1 januari 2017 vill de därför att hyresgästerna betalar 1,7 procent mer i hyra.

I fjol yrkade Övikshem på en hyreshöjning med 1,9 procent. Höjningen efter förhandling landade på 0,82 procent.

Annons
Läs ocksåÖvikshem säljer 607 lägenheter till norrländska WesterlindTvå män skakar hand.

När exakt förhandlingarna för 2017 kommer att påbörjas är ännu inte fastställt.

Läs också Tvisten avgjord – så blir nya hyran i Övik Stefans granne spred skräck i huset: "Vi vågade inte gå ut" Våldsam hyresvärd skrämmer hyresgäster: "Skäms att tala om var vi bor" Lars skräck när värden vägrade höja värmen: "kan förlora andra benet"

Övikshem vill höja hyran

Örnsköldsvik Övikshem anser sig behöva ett tillskott i kassan. Därför har de nu vänt sig till Hyresgästföreningen för att förhandla om högre hyror.
Foto: Åsa Eriksson
En anledning till att Övikshem vill höja hyran är nybyggnationer.

Övikshem vill höja hyran för sina hyresgäster från och med 1 januari 2016.

De har därför skickat ett yrkande till Hyresgästföreningen region Norrland om hyresförhandling. Deras utgångskrav är en höjning med 1,9 procent.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Anledningen uppges vara nybyggnation, ombyggnationer och höjda taxor för exempelvis vatten och avfall.

Hyresgästföreningen anser att det just nu är ett gynnsamt klimat för fastighetsägare, med låga räntor, låg inflation och stark efterfrågan. Därför har Hyresgästföreningen centralt gått ut med en ”nollvision” inför årets hyresförhandlingar. Om det vägts in eller inte i allmännyttornas beräkningar är svårt att säga. Bland de 35 yrkanden som hittills inkommit från landets cirka 250 allmännyttor ligger genomsnittet på 1,92 procent. I fjol landade snittet på 2,22 procent av 207 allmännyttors yrkanden.

Annons

Det lägsta av årets 35 yrkanden hittills kommer från Östersundshem, på 0,8 procent. Det högsta på 3,36 procent står Öckerö kommun i Västra Götaland för.

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

Om Övikshem skulle få igenom sitt krav på 1,9 procent skulle det höja hyran med 95 kronor för en lägenhet med en månadshyra på 5 000 kronor i dagsläget.

Inför varje förhandling granskas varje post i bostadsföretagets budget. Även bokslut och kvalité kontrolleras och jämförs med andra kommunala bostadsföretag.

Annons

Hyresgästföreningen förhandlar sedan om hyran för alla hyresgäster, oavsett om man är medlem i föreningen eller inte.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken
Fakta: Övikshems hyreshöjningar

2015: + 1,35%

2014: + 1,87%

2013: + 2,2%

2012: + 2,61%

2011: + 2,46%

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.