Annons

Hyresgästföreningen sågar argument för att sälja av allmännyttan

Halland Fler aktörer på bostadsmarknaden. Det är ett skäl till att sälja delar av allmännyttan. Hyresgästföreningens Peter Olsén sågar argumentet: ”Att sälja leder till konceptrenoveringar och hyreshöjningar”.
Foto: Gry Ellebjerg
Peter Olsén, förhandlare Hyresgästföreningen.

Delar av allmännyttan har nyligen sålts i skånska Kävlinge och förra månaden klubbade politikerna att göra detsamma i Bjuv. I Halmstad har frågan om att sälja delar av det kommunala bostadsbolaget, HFAB, under flera år legat och bubblat. Nu vill politikerna att det ska hända något konkret och målen specificeras i Alliansens antagna plandirektiv 2020-2024. Läs mer här. Ännu nämns inga antal lägenheter som kan bli aktuella men en plan håller på att tas fram.

– När allmännyttans lägenheter läggs ut på marknaden har vi sett hur bolag efter bolag har lärt sig att säga de rätta orden: Att de är långsiktiga ägare, tar socialt ansvar och är seriösa. Men sen rullar det ändå på med konceptrenoveringar och hyreshöjningar, säger Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne som också omfattar Halmstad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han nämner Rikshem i Helsingborg som ett exempel. De köpte av Helsingborgshem och lovade samma underhållsnivå och service. Så blev det inte, enligt Hyresgästföreningen. Willhem i Halmstad är ett annat exempel, de konceptrenoverar systematisk och vissa hyror har drivits upp med 25-30 procent.

Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, köpte nyligen delar av allmännyttan i skånska Kävlinge.
– I vår region är de relativt nya men vi har sett i landet att de har samma arbetssätt som många andra. Bygger om och driver på hyrorna.

Med konceptrenoveringar menas standardhöjande renoveringar av ytskikt prioriteras för att kunna höja hyran medan renovering av exempelvis stammar, tak eller fasader skjuts på framtiden. Förra våren släppte Hyresgästföreningen en kritisk rapport om ämnet. Hyresvärdarna höll dock inte med. Läs mer här. 

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Peter Olsén sågar kommunpolitikernas formulering att försäljningar ska ”möjliggöra för en ny aktör att etablera sig på hyresmarknaden i Halmstad, i syfte att bidra till Halmstads samhällsutveckling”.

– Det är snygga ord, men hur ska det gå till? Det går inte att ställa krav på privat aktörer och de har inte samma sociala engagemang som allmännyttan. Det blir inte bättre för hyresgästerna och inte för Halmstad.

Finns det ingenting bra med att sälja för att få in fler aktörer?
– Om det är så viktigt att få in fler upplåt då mark och låt privata aktörer bygga, det vore jättebra. På det sätter ökar också antalet hyresrätter. När allmännyttan säljer ut flockas spekulanter som vill hugga. Varför? De ser så klart möjligheter att göra bra affärer genom att driva upp hyror och marknadsvärden. Vi ser också att lägenheter ofta säljs för billigt för att ägarna är så angelägna om att sälja.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Peter Olsén ser inga problem med att HFAB är ett stort bolag med ett ägande av cirka hälften av hyresrätterna i kommunen. De ligger högt upp på den svenska topplistan över bostadsbolag som arbetar med socialt arbete. De gör allt från att skapa sysselsättning för hyresgäster till att ställa sociala krav på entreprenörer.

Annons

Sett ur Peter Olséns perspektiv handlar det framför allt om ideologi och det är logiskt att centerpartiet är pådrivande, då partiet också går i spetsen för att införa marknadshyror.

När det gäller det andra argumentet att försäljningar ska ske i syfte att möjliggöra nyproduktion anser Peter Olsén att det också faller. HFAB är ett stabilt bolag med hög soliditet och har därmed redan resurser för nyproduktion.

Läs också:
Trenden: Fler allmännyttor säljer för att bygga nytt
Delar av Bjuvsbostäder nu till salu

Fakta: Formuleringen i planeringsdirektivet

Kommunfullmäktige ser positivt på försäljning av en del av HFAB:s fastighetsbestånd. Kommunstyrelsen ska i nära samarbete med HFAB ta fram en plan för försäljning av lägenheter, med syfte att: i. möjliggöra/finansiera nyproduktion av hyresfastigheter ii. möjliggöra för en ny aktör att etablera sig på hyresmarknaden i Halmstad, i syfte att bidra till Halmstads samhällsutveckling b HFAB:s markförvärv ska alltid godkännas.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.