HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Privatvärdar höjer hyran för 23 000 lägenheter

Stockholm En höjning på 0,8 till 1,3 procent. Så mycket höjs hyran med för 23 000 lägenheter i länet sedan förhandlingarna mellan privatvärdarna i länet och Hyresgästföreningen är klara.

Det har varit långa och segdragna förhandlingar mellan Hyresgästföreningen region Stockholm och Fastighetsägarna Service som förhandlar hyrorna åt ett stort antal privatvärdar.

Överenskommelsen som nu är klar innebär att privatvärdarna höjer hyran med 1,3 procent i Stockholm stad från den första april. Det kan jämföras med de stora stockholmsbolagen som fick 1,3 procent i höjning från första januari, efter att Hyresmarknadskommittén avgjort tvisten mellan bolagen och Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyreskartan visar inte hela bilden över landets hyror

I övriga länet höjer privatvärdarna hyrorna med 0,8 procent till 1,2 procent. I Haninge höjs hyran från första januari men i övriga kommuner höjs hyran från mars-maj, beroende på kommun, majoriteten höjs i april.

Totalt är överenskommelser för 1 043 fastigheter och 23 000 lägenheter klara och Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm är nöjd över att det är klart.
– Det har varit tuffa förhandlingar och höjningen är lite högre än vad vi tycker är nödvändigt men vi är glada över att proppen har släppt för hyresgästernas skull och att det är klart innan sommaren.

Hyresgästföreningen räknar med att kunna skriva ungefär lika många överenskommelser nästa vecka. – Efter det återstår bara ett mindre antal att få klart innan sommaren.

Läs ocksåVärmdö Bostäder höjer hyran med 1,4 procent

Men i två kommuner, Södertälje och Värmdö är, Hyresgästföreningen och de privata värdarna inte överens om hur mycket hyran ska höjas. I dessa två kommuner är inte de kommunala bolagen Värmdö Bostäder och Telge Bostäder och Telge Hovsjö inte heller klara.

Hem & Hyra har försökt nå Natalie Brard, chef Hyresmarknad på Fastighetsägarna Stockholm, utan att lyckas. I ett pressmeddelande uttalar hon sig dock kritiskt om överenskommelsen om att höja med 1,3 procent i Stockholm Stad.

”2018 års hyresförhandlingar är återigen ett bakslag för det långsiktiga ägandet av hyresrätter” står det i pressmeddelandet som fortsätter, ”Om Riksbankens inflationsprognos slår in sänks därmed hyresnivån under 2018 med nästan 1 procent på årsbasis, vilket är sämre än den överenskommelsen som nåddes med stadens tre allmännyttiga bostadsbolag”.

Läs ocksåHyrorna höjs i MölndalTrapphusskylt Mölndalsbostäder
Läs också Över 10 000 södertäljebor får höjd hyra 5 000 studenter får högre hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.