HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Protestaktion mot säljplaner i Ludvika

Ludvika Hyresgästföreningen engagerar nu Ludvikahems hyresgäster i kampen för att stoppa den utförsäljning som aktualiserats. Ett protestbrev med svarstalong skickas i dagarna ut till samtliga 3 300 lägenheter inom det kommunala bostadsbolaget.
Foto: Privat
Bo Fremén, Hyresgästföreningens ordförande i Ludvika, tycker att det är en mycket dålig idé av Ludvikahem att sälja ut fastigheter och därmed avstå från framtida intäkter. Foto: Privat.

Hem & Hyra har tidigare berättat om de diskussioner som förs inom Ludvikahems ledning och som går ut på att sälja tre fastigheter med 144 lägenheter, tillsammans värda 215 miljoner kronor.

Styrelseordföranden Ingvar Henriksson har då sagt att det inte finns några konkreta planer på försäljning. Och det budskapet upprepar han i dag.

Läs ocksåEn sjungande regionordförande med stort hundintresse

– Frågan finns inte ens på dagordningen. Ska man sälja måste det finnas en köpare också. Vi är för övrigt inte i en sådan situation att vi är tvungna att sälja någonting.

Men enligt Ludvikahems egna styrelsehandlingar finns det pågående diskussioner med potentiella köpare. Det ska också ha gjorts en värdering av de tre fastigheterna som det handlar om: gallerians nya del, kvarteret Pluto och huset med adressen Magnetbacken 3.

Inom Hyresgästföreningen ser man ingen anledning att vänta in ett officiellt besked om försäljning, utan väljer att försöka skapa opinion innan alla beslutsfattare låst sig.

Läs ocksåDefinitivt stopp för ombildningar i GöteborgAlina Kato är besviken över att hon inte får ombilda hyresrätten hon bor i i Tynnered till en bostadsrätt. Ylva Ljung är däremot mycket nöjd med att ombildningar nu stoppas i Haga, där hon bor.

– Vi har en känsla av att det här är en fråga som ligger mer på det politiska planet än på företagsnivå. Därför kommer vi att agera mot ägarrepresentanterna, det vill säga de som leder Ludvika kommun, säger Bo Fremén, Hyresgästföreningens Ludvikaordförande.

Annons

Hyresgästerna inom Ludvikahem mobiliseras genom en skrivelse med rubriken ”öppna inte dörren för utförsäljningar” som delas ut i början av den här veckan.

Hyresgästföreningen beskriver i fem punkter varför man tycker det är en dålig idé att sälja ut delar av den så kallade allmännyttan. De som håller med uppmanas skicka in en protesttalong, antingen i pappersform eller digitalt.

Läs ocksåVill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, vill se en fond för hyresgäster med ekonomiska problem. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) anser att man redan gör mycket för personer med ekonomiska problem.

– Sedan samlar vi ihop svaren och lämnar över dem till beslutsfattarna, säger Bo Fremén.

Han tror personligen att det är farligt att sälja av för att dra in en klumpsumma och samtidigt göra sig av med framtida hyresintäkter.

– Det riskerar att slå hårt mot både företaget och hyresgästerna.

Annons

Argumenten mot utförsäljning som listas i Hyresgästföreningens skrivelse är att det kan bli en affär som bara görs för att dryga ut kommunkassan, risk för sämre underhåll, risk för högre hyror, risk för oseriösa köpare och att det här är bostäder som Ludvikahem behöver.

Ingvar Henriksson, Ludvikahems styrelseordförande och tillika socialdemokraternas lokala partiordförande, vill inte kommenteras utspelet.

– Hyresgästföreningen är en fri organisation. De får väl göra vad de vill, säger han.

Läs också Ny hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?” Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.