HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Radondom kan överklagas till högsta instans

Uppsala Höga radonhalter i lägenheten ger inte automatiskt rätt till lägre hyra. Det slog Svea hovrätt fast i går. Hyresgästföreningen överväger att överklaga till Högsta domstolen.

I fjol dömdes Uppsalahem att betala 98 000 kronor i ersättning till en hyresgäst på Kvarngärdet i Uppsala som bott i en radhuslägenhet med konstaterat höga radonhalter. Uppsalahem överklagade domen till Svea hovrätt, som kom fram till att Uppsalahem inte ska behöva betala ut pengarna. Man motiverade det bland annat med att de höga radonhalterna inte nödvändigtvis påverkar hyresgästens möjlighet att använda lägenheten. 

Hyresgästföreningen, som drivit hyresgästens ärende, har fram till den 3 december på sig att överklaga hovrättens dom till Högsta domstolen. Carl-Henrik Lindmark, jurist på Hyresgästföreningen i region Mitt, hoppas på att kunna överklaga, efter att ha stämt av med hyresgästen.

Läs ocksåBostadsbolag erbjuder småföretagare halverad hyra

 – Eftersom målet är viktigt principiellt, är utgångspunkten att begära prövningstillstånd i Högsta domstolen, säger han.  

En dom i Högsta domstolen blir prejudicerande, det vill säga vägledande för liknande mål i framtiden. Hyresgästföreningen har även stämt Uppsalahem på drygt 100 000 kronor för att en hyresgäst i samma fastighet på Kvarngärdet levt med höga radonhalter under åtta års tid. Tingsrättsförhandlingarna var tänkta att inledas i november, men nu är det osäkert hur det blir.

 – Jag vet inte hur hyresgästen ställer sig till att driva det vidare, men det kan bli så att vi väljer att återkalla stämningsansökan med hänsyn till hur det gick i hovrätten. Det finns stor risk för att det blir samma utgång som i hovrätten, säger Anna Hallberg, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Läs ocksåVåg av skjutningar sprider sig i Uppsala

Läs även

Radon ger inte automatiskt rätt till lägre hyra

Uppsalahem krävs på 100 000 för radon

Läs ocksåNu tar hyresvärden itu med "häxsotet"Vad är häxsot

Får tillbaka nära 100 000 för radon i lägenhet

Uppsalahem överklagar radondom

Uppsalahem river radonhus

Läs också Pensionär nekas byte trots skyhög hyra Hyrde ut via AirBnb – blev av med hyreskontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.