Annons

Riskerar tvångsförvaltning: ”Jag har gjort allt”

Malmö Idag avslutades förhandlingen i hyresnämnden om tvångsförvaltningen av fastigheten på Rosenlundsgatan i Malmö. Om tre veckor väntas beslut. Men hyresvärden är oförstående till kravet.
Foto: Fredrik Rubin

Det spelar ingen roll att hyresvärden, Dragan Davidovic, nu genomfört de flesta åtgärder som både miljöförvaltningen och hyresnämnden krävt av honom. Hyresgästföreningen vill ändå att fastigheten tvångsförvaltas, medan hyresvärden menar att han har gjort allt som krävs av honom.

‒ Dels stämmer det inte att han gjort allt, dels visar historien att han inte kan sköta sin fastighet. Det får vara nog nu. Det är inte rimligt att vi hamnar i hyresnämnden varje gång något måste göras i fastigheten, säger Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Redan 2012 krävde Hyresgästföreningen att fastigheten skulle tvångsförvaltas, men hyresnämnden valde då att ge hyresvärden en sista chans. Sedan dess har miljöförvaltningen beslutat om vitesföreläggande på sammanlagt 200 000 kronor och även hyresnämnden har genom ett så kallat åtgärdsföreläggande krävt att vissa brister ska åtgärdas i fastigheten. Under dagens avslutande förhandling i hyresnämnden tog Hyresgästföreningens jurist även upp det faktum att hyresvärden låtit en familj stå för fjärrvärmekostnaden för fastighetens alla fyra lägenheter i över ett år.

‒ Det är en av de allvarligaste sakerna. Det är svårt att som utomstående inte se det som att familjen blivit lurad. Hyresvärden har hela tiden vetat om att familjen betalat fjärrvärmen och inte förrän han blev påkommen har situationen lösts, säger Andreas Persson.

Annons

Dragan Davidovic menade å sin sida att han gjort allt som åtlagts honom, även det som hyresnämnden krävt att han skulle lösa den senaste veckan: löst skulden för fjärrvärmen till familjen som betalat det, anlitat någon som kan byta ett läckande fönster och tecknat ett näringsidkaravtal med elleverantören. Skälet till att han inte kunnat sköta fastigheten ordentligt är en längre sjukskrivning som fortfarande pågår.

Läs ocksåRiskerar tvångsförvaltning - får en vecka på sig

‒ Men jag har visat genom mitt agerande den här senaste veckan att jag vill sköta fastigheten, genom att göra allt som hyresnämnden krävt. Men det känns som om det inte spelar någon roll vad jag gör, det duger ändå inte för Hyresgästföreningen, sade han efter förhandlingen.

Hyresgästföreningen har i ett annat ärende krävt att hyresnämnden ser över hyresnivån för den familj som betalar 15 000 kronor i månaden för sin lägenheten. En rimlig hyra, enligt Hyresgästföreningen, är 6 350 kronor i kallhyra.

Annons

 

Läs ocksåFönstret lossnade och föll ner på gatan

 

Läs också Kritiserad hyresvärd utlovar snabb upprustning När ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning” Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.