Annons

Riskerar tvångsförvaltning – får en vecka på sig

Malmö Skulden till hyresgästerna ska lösas och hyresvärden ska lägga fram bevis för att han tänker åtgärda alla Hyresgästföreningens krav på fastigheten. Men han får ytterligare en vecka på sig. Den första förhandlingen om tvångsförvaltningen av huset på Rosenlundsgatan i Malmö har varit upp i hyresnämnden.
Foto: Anders Paulsson

Problemen med fastigheten på Rosenlundsgatan i Malmö har varit så många och så omfattande att Hyresgästföreningen fått nog och ansökt om en tvångsförvaltning av huset. Hyresvärden, Dragan Davidovic, har haft både miljöförvaltningen och Hyresgästföreningen efter sig under en längre tid och även hyresnämnden har tagit beslut om åtgärdsföreläggande för att tvinga honom att ordna en lång rad brister.

En del reparationer har utförts men annat återstår och igår var det förhandling i hyresnämnden. Hyresgästföreningen hade begärt att hyresnämnden skulle ta beslut om en omedelbar tvångsförvaltning men efter förhandlingar enades parterna om att Dragan Davidovic får ytterligare en vecka på sig. Han ska bland annat bevisa att han beställt reparation eller byte av ett läckande fönster och han ska dessutom reglera den skuld till hyresgästerna som uppstått efter att han låtit en familj stå för fjärrvärmekostnaderna för alla fyra lägenheter. Sedan ska hyresnämnden ta ställning till Hyresgästföreningens krav på tvångsförvaltning. Enligt Dragan Davidovic fick familjen, som stått för värmen, frågan när de flyttade in hösten 2015 om de betala hela kostnaden själv, vilket de skulle sagt ja till. Samtidigt har hyresgästerna i de andra tre lägenheterna betalat varmhyra där värmekostnaderna varit inkluderade i hyran. I hyresnämnden kom parterna fram till att Dragan Davidovic är skyldig familjen, som stått för alla uppvärmningskostnader, 18 442 kronor. Den största delen av skulden ska regleras genom att hyresgästerna slipper betala hyra för en månad, resten av pengarna ska hyresvärden ha betalat inom en vecka.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresgästföreningens jurist, Andreas Persson, satte dock ingen större tilltro till hyresvärdens löften.

– Vi sitter här gång på gång och med tanke på hur det varit hittills är det svårt att tro på det Dragan säger. Nu får det vara nog. Det dyker ständigt upp nya saker och du kan inte sköta din fastighet, sade han i nämnden.

Annons

På frågan om hur hyresvärden kunnat låta en familj betala all värme svarade Dragan Davidovic att han fått ”hjärnsläpp”. Samtidigt menade han att kritiken är överdriven.

Läs ocksåKräver tvångsförvaltning av misskött fastighet

– Jag kan inte ordna brister förrän de dyker upp. Och jag har medgett att det blivit fel med fjärrvärmen från min sida och kommit med ett förslag på hur det ska lösas, sade Dragan Davidovic.

En familj som bor i huset hade också krävt att hyresnämnden skulle pröva deras hyresnivå. De betalar idag 15 000 kronor i kallhyra medan Hyresgästföreningen menade att en skälig hyra är 6 350 kronor, om inte värmen inkluderas. Dragan Davidovic hänvisade till det kontrakt han skrivit med hyresgästerna och menade också att om hyran över huvud taget skulle justeras så var det uppåt och inte nedåt. Hyresnämnden meddelade att man kommer att pröva hyran och att hyreslagen går före hyreskontraktet.

Annons

 

Läs ocksåRiskerar vite på 200 000 kronor efter vanskötsel

 

Läs också Efter långdragen konflikt - värden måste åtgärda brister Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Efter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.