HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så mycket vill bolagen höja din hyra

Stockholm Telgebostäder i Södertälje vill höja hyran med 4,6 procent rån den 1 januari 2008. Haninge Bostäder vill höja med 3,75 procent.

Det är två av de allmännyttiga bostadsbolag som senast kommit in med sina krav.

Telgebostäder har 10 000 lägenheter. Bolagets vd Eva Nygren motiverar höjningen med att bolaget har stora behov att renovera sina fastigheter, främst de som är byggda på 1950- och 1960-talet. Till det kommer ökade kostnader för fjärrvärme, el och vatten, säger hon till Länstidningen.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Värmdöbostäder är med sitt krav på 5,3 procent det bolag som hittills har gått ut hårdast av de kommunala bostads-bolagen.
Lägst krav så här långt har Tyresöbostäder med 1,52 procent.

De tre stora bolagen; Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder ligger på ungefär samma nivå, mellan 3,7 och 3,85 procent.

* Värmdöbostäder 5,3 procent
* Väsbyhem 4,63 procent
* Telgebostäder 4,6 procent
* Upplands-Brohus 4,51 procent
* Huge fastigheter 4,2 procent
* Botkyrkabyggen 4,15 procent
* Järfällabygdens hus 4,1 procent
* Armada Fastighets AB 4,1 procent
* Stadsholmen 3,90 procent
* Svenska Bostäder 3,85 procent
* Stockholmshem 3,8 procent
* Sigtunahem 3,79 procent
* Familjebostäder 3,7 procent
* Haninge Bostäder 3,7 procent
* Ekeröbostäder 2,7 procent
* Lidingöhem 2,3 procent
* Tyresö Bostäder 1,52 procent

Läs ocksåNya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss"Rödmålad brukslänga i trä, blommor i rabatten, en allé med träd som börjar gå från grönt till gult, Ljusne, ADR Fastigheter höjde hyran utan att förhandla, tidigare Anera/Hälsinge kulturfastigheter

Sex bolag är klara med sina nya hyror för 2008: Lidingöhem höjer med 0,9 procent, Tyresö Bostäder med 1,25 procent, Huge med 2,5 procent, Sigtunahem med 2,51 procent och Upplands-Brohus med 1 procent plus 70 kronor i månaden. Familjebostäder höjer i snitt med 2,05 procent, men ger också en återbäring på 0,8 procent av årshyran.

Läs också Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt" Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering Hyresvärden Anders skänker hyreshöjningen till Ukraina

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.