Annons

Skickade ut retroaktiva hyreshöjningar för tre år

Umeå En fastighetsägare i Umeå kräver hyresgästerna på hyreshöjningar för tre år tillbaka. I ett av kravbreven vill hyresvärden ha 24000 kronor.

För några dagar sedan damp det ner ett brev i fem hyresgästers brevlådor på Hagmarksvägen. Hyresvärden, Stefan Ross, kräver dem på retroaktiv hyreshöjning för de tre senaste åren. Om hyresgästerna inte betalar omgående hotar värden med kronofogden. Kraven varierar i storlek, det högsta är på 24000 kronor.

– Sånt här knäcker ju en totalt. Jag hade mardrömmar hela natten och svårt att sova, berättar en av hyresgästerna som fick en avi om att hon skulle betala över 15000 kronor omgående.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna tog kontakt med Hyresgästföreningen och fick veta att lagen säger att en hyresvärd endast kan kräva  höjning av hyran från det månadsskifte som kommer tre månader från den dag värden lämnar in ärendet till Hyresnämnden.

– Jag uppmanade dem att slänga kravet i papperskorgen, säger Niclas Sundell, jurist på Hyresgästföreningen.

Hyrorna i de två fastigheterna på Hagmarksvägen har varit ett trätoämne i flera år. Stefan Ross och Hyresgästföreningen har ingen överenskommelse mellan varandra om att eventuella hyreshöjningar ska förhandlas. I stället måste då varje hyresgäst själv antingen godta, förhandla om eller bestrida hyresvärdens höjningsförslag.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

På uppdrag av Hyresgästföreningen har fem hyresgäster inte godtagit de senaste årens höjningskrav från Stefan Ross. I stället har AB Bostadens hyreshöjningar legat som norm, vilket både hyresgästerna och Stefan Ross till slut varit överens om. Trodde hyresgästerna och Hyresgästföreningen i alla fall.

Annons

Därför kom det retroaktiva kravet, vilket torde vara mellanskillnaden mellan AB Bostadens hyreshöjning och Ross egna höjningskrav genom åren, som en kalldusch för både hyresgästerna och Hyresgästföreningen.

– Jag anser att det här är ett mycket dåligt agerande från hyresvärdens sida. Han försöker skrämma folk till betalning, säger Sundell som menar att den rätta vägen att gå om hyresvärden ska försöka få igenom några krav är via Hyresnämnden.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Stefan Ross anser att han agerat korrekt.

– Mitt syfte har varit att försöka ha en kommunikation med hyresgästerna, men Niclas Sundell är i hasorna på mig vad än det gäller. Han vill bara jävlas med mig och han terroriserar hyresgästerna. Visst har man väl som företagare rätt att skicka en påminnelse? Det är inget konstigt med det, menar Stefan Ross som även uppger att kraven inte är så stora som det går att utläsa av avierna.

– I den totala summan finns tre månadshyror som inte förfallit. Det finns inget hyreskrav på 24000, räknar man bort hyrorna som inte förfallit ligger skulden på 5385 kronor,  säger Stefan Ross.

Annons

Hyresgästerna verkar ha upplevt påminnelsen som hotfull snarare än en inbjudan till kommunikation. Vad anser du om det?

– Uppenbarligen har jag rört om i boet och det kanske var mitt syfte.

Varför går du inte den rätta vägen via Hyresnämnden?

– Det kommer jag att göra, säger Stefan Ross.

Läs också Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.