Annons

Slut på bostäder för nyanlända – Nabeels familj bor på hotell

Lomma Efter fyra år återförenades syriske Nabeel Al Ammari med sin fru och fyra barn. Men Lomma kommun har misslyckats med att hitta en passande bostad. Nu bor familjen på hotell i Arlöv. Samtidigt ökar trycket på Skånes kommuner som nästa år måste lösa bostäder för ytterligare 1 032 nyanlända - Hem & Hyra har hela kommunlistan.
Foto: Kristina Wahlgren
Familjen trängs i två hotellrum i Lommas grannkommun Burlöv. Nabeel Al Ammar kom till Sverige för fyra år sedan och i början av det här året kom hans fru Majdoulin Abou Zaid och fyra barn.

Förra hösten träffade Hem & Hyra den syriske flyktingen Nabeel Al Ammari som genom bosättningslagen hade anvisats till Lomma kommun. Tillsammans med andra män i samma sits delade han då en tillfällig bostad i en paviljong i den lilla byn Borgeby genom ett osäkert hyreskontrakt. Han saknade sin fru och barn som var kvar i Syrien men försökte hålla kontakten via nätet och videosamtal. Den yngsta sonen hade han aldrig träffat.

Ett år senare finns Nabeel inte kvar i Borgeby. Spåren leder vidare mot ett före detta LSS-boende som ligger inbäddat mellan träd och prydliga radhus i Lomma. En rad brevlådor med namnlappar skvallrar om vilka som har bott här men nu är byggnaden nedsläckt och övergiven och i fönstren hänger persiennerna på sned.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Till slut hittar vi familjen en knapp mil söderut, i grannkommunen Burlöv. Sedan några dagar bor de i två rum på Park hotell Arlöv tillsammans med andra hemlösa och nyanlända som inte ryms någon annanstans. Familjen ville egentligen inte flytta hit men när både el och vatten varit avstängt i tre dagar i det gamla LSS-boendet i Lomma kände de sig så illa tvungna.

Khaled, 13 år, Hussam, 12 år, Ahmad, 10 år, och Laith, 6 år, bor med sina föräldrar Majdoulin Abou Zaid och Nabeel Al Ammar på hotell sedan förra veckan. ” Vi känner oss övergivna. Det finns inga bostäder”, säger Nabeel Al Ammar.

Långtradare dundrar förbi intill på motorvägen mot Malmö och det blåser bistra höstvindar i industriområdet där närmaste granne är en bensinmack och den enda ”lekplatsen” utgörs av en stor asfalterad yta där de barnen från hotellet kan cykla runt.

I Lomma fanns ingen plats för Nabeels familj när kommunens ansvar plötsligt gällde sex personer i stället för bara en. Och familjen är inte ensam. I september tvingade den akuta bostadsbristen Lomma kommun att placera ytterligare två familjer på hotellet.
– Vi vill inte heller att barnfamiljer ska bo på hotell. Vi jobbar på alla fronter för att hitta hållbara boendelösningar men vi har en tuff uppgift. Familjer vill vi ha så nära oss som möjligt så att vi kan stötta dem på bästa sätt. Samtidigt ökar det egna ansvaret när man väljer att ta hit sin familj, säger Muris Catak, enhetschef inom Socialförvaltningen i Lomma kommun.

Annons
Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.
När vi träffade Nabeel Al Ammar för ett år sedan bodde han själv i den lilla byn Borgeby i Lomma kommun. Han längtade efter sin familj och sin yngsta son Laith Al Ammar hade han aldrig träffat. ”Jag är så glad att familjen är tillsammans igen”, säger han nu.

För fyrabarnsfamiljen består dagarna nu av ett mindre livspussel. Barnen går fortfarande i skolan i Lomma och varje morgon hämtas de av en taxi som kör dem till skolan. Nabeel lämnar samtidigt hotellet för att ta sig norrut till Lund där han läser SFI. Hans fru Majdoulin Abou Said har väntat i nio månader på en plats på SFI och ska snart börja. Efter skoldagens slut: en ny taxiresa för barnen tillbaka till hotellrummen på Arlöv park hotell. Notan för resorna och hotellnätterna betalas av Lomma kommun.
– Här finns ingenting för barnen. Ingen lekplats, ingenting. Jag har varit här i fyra år och står i massor av bostadsköer, ändå hittar jag ingen bostad, säger Nabeel Al Ammari.

Arlöv park hotell

I receptionen på bottenvåningen vaktar två män som undrar vilka vi är. Vi blir insläppta men de ropar efter oss att vi absolut inte får fotografera. Det doftar klorin i korridorerna. Nabeel visar in oss i ett av familjens rum. Det är rent och till synes nymålat, men litet. Förutom två sängar får här plats ett skrivbord, en garderob och ett litet kylskåp. Mitt över korridoren har familjen sitt andra rum. På hotellet serveras frukost varje morgon. Den som vill laga lunch och middag får göra det på en av spisarna som står uppställda i matsalen på bottenplan.

– Det är mycket regler här och många att ta hänsyn till. Personalen är ok men det känns inte bra att bo så här med min familj. Jag är så glad att vi är tillsammans igen men vi känner oss övergivna. Jag vet inte alls hur länge vi ska bo här. Tills vidare har kommunen sagt, säger Nabeel Al Ammari.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

 

Annons
På ena sidan av hotellet finns en parkering, på baksidan finns en nyasfalterad yta där barnen lär sig cykla. ”Det finns ingenting här för barnen. Ingen lekplats. Ingenting”, säger Nabeel Al Ammari.

I år ska Lomma kommun ta emot 89 personer enligt bosättningslagen och fortfarande väntar 40 av dessa på Migrationsverkets anläggningar på att få komma till kommunen. I fjor var motsvarande siffra 98 och enligt en preliminär beräkning kommer Lomma att behöva ta emot ytterligare 61 nyanlända under nästa år. För att hantera bostadssituationen har kommunen nu anställt en specialkoordinator som har som sin enda arbetsuppgift att jaga bostäder. Lomma är inte den enda kommun i Skåne som placerar flyktingar utanför kommungränser men hör till dem som har extra svårt att lösa boendet för anvisade eftersom man saknar ett kommunalt bostadsbolag.

–  Jag vill inte recensera att vi sålde vårt kommunala bostadsbolag. Men som situationen är idag är det ett alldeles för stort åtagande att ordna bostäder åt så många som ytterligare fyrtio personer i år. Samtidigt måste vi lösa det men det är en oerhörd påfrestning på vår organisation i många avseenden. Att placera folk på hotell utanför kommunen är en väldigt dålig och dyr lösning, säger Robert Wenglén (M), kommunstyrelsens ordförande i Lomma.

Fakta: Lund ska ta emot flest nyanlända 2019 - se hela Skånelistan
Kommun Så många tog kommunen emot 2018 Preliminär mottagning 2019
Bjuv 16 5
Bromölla 7 3
Burlöv 21 0
Båstad 17 16
Eslöv 63 34
Helsingborg 127 74
Hässleholm 3 0
Höganäs 44 39
Hörby 28 17
Höör 30 24
Klippan 18 9
Kristianstad 49 21
Kävlinge 124 69
Landskrona 33 12
Lomma 89 61
Lund 354 213
Malmö 155 43
Osby 0 0
Perstorp 0 0
Simrishamn 0 0
Sjöbo 53 31
Skurup 35 20
Staffanstorp 96 54
Svalöv 4 2
Svedala 57 45
Tomelilla 10 8
Trelleborg 101 66
Vellinge 140 82
Ystad 38 33
Åstorp 0 0
Ängelholm 84 51
Örkelljunga 4 0
Östra Göinge 0 0
Skåne totalt 1800 1032
Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.