Annons

”Ställ dig i kö tidigt, leta aktivt”

Göteborg Så här svarar David Lega, kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborg, på frågorna från Hem & Hyra och Göteborg Direkt.
David Lega, kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborg.
Foto: Markus Andersson
David Lega, kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborg.

Tillbaka till listan över Göteborgs partier

Vad är ditt råd till ett ungt par som vill flytta ihop och sätta bo i Göteborg 2018?

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Ställ dig i kö tidigt, leta aktivt och rösta på Kristdemokraterna. Plan- och byggprocesser är som bekant långa, men möjligheterna att hitta bostad om några år förbättras med vår politik.

Vad vill ditt parti göra för att det ska byggas fler bostäder i Göteborg?

– Det behövs fler detaljplaner som möjliggör byggande. Vi vill låta fler planera bostäder genom nya arbetssätt. I dag leds planeringsprocesserna av kommunen, men kommunen behöver inte göra allt själv. Externa aktörer kan bidra i mycket högre utsträckning, och sedan få sina planer prövade av kommunen.

Läs ocksåStjärnhusen blev en förebild för hur folkhemmet skulle byggas

Hur ska de nya bostäderna finansieras?

Annons

– Det måste bli billigare att bygga, till exempel genom snabbare planprocesser. Koncepthus likt SABOs kombohus eller BoKlok måste användas i mycket högre utsträckning. De människor som behöver stöd för att klara sina bostadskostnader ska få det, och detta stöd måste ses över kontinuerligt.

Är dagens hyror i nyproduktion rimliga?

Läs ocksåGuldskiva för musikalisk bostadskampanj

– Nej. Många gånger är nivåerna orimliga och det behöver bli billigare att bygga, inte minst genom regelförenklingar.

Var tredje hyresgäst kan tvingas flytta på grund av hyreshöjningar när miljonprogrammen renoveras. Vad vill ditt parti göra åt detta?

– Det måste finnas möjligheter att välja vilken nivå man vill ha vid en renovering, vilket också kommunala bostadsbolag i Göteborg ger möjlighet till. Det ser vi positivt på.

Annons

Hur ska man bryta boendesegregationen i Göteborg?

– I grunden är det arbete och utbildning som bryter segregationen, men boende är också en viktig faktor. Vi behöver mer blandad bebyggelse, i alla områden. Hyresrätter i områden där de saknas, och bostadsrätter i områden där de saknas. Vi vill därför släppa fram de som vill ombilda, och givetvis också bygga fler hyresrättslägenheter där det behövs.

Tillbaka till listan över Göteborgs partier

Fakta: Hem & Hyra granskar inför valet
  • Bostadsbristen känns i magen på många västsvenskar. I ett unikt samarbete granskar Hem & Hyras Göteborgsredaktion den lokala bostadspolitiken tillsammans med tidningen Göteborg Direkt.
  • På webben möter du varje vecka fram till valet en av alla de cirka 225 000 personer som hoppas på en lägenhet via Boplats Göteborg.
  • Under augusti publicerar vi även vår stora, gemensamma valguide. Där kollar du snabbt vad Göteborgs olika partier vill göra åt lägenhetsbristen, dyra nyproduktionshyror, renovräkningar och andra brännande bostadsproblem.
Läs också Fler röstade i utsatta områden Så vill politikerna lösa bostadskrisen i Göteborg "Sådan tur att det knappt finns"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.