Annons

Starkt stöd för Lundberg blandas med viss kritik

Västra Götaland Regionordförandes partiengagemang delar föreningens ledande företrädare i Västra Sverige. Flera ser den politiska profileringen som en belastning. Samtidigt får Kristofer Lundberg starkt stöd.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Regionordförande Kristofer Lundberg på Hyresgästföreningen Västra Sveriges regionfullmäktigemöte i november förra året.

På tisdagen levererade Hyresgästföreningen Södra Bohuslän skarp kritik mot regionordförande Kristofer Lundberg i en debattartikel i GT med rubriken ”Hyresgästföreningen ska inte vara en revolutionär sekt”.

Nu svarar ett flertal förtroendevalda i föreningens toppskikt med ett gemensamt debattinlägg där de uttalar sitt stöd för sittande regionordförande. Hem & Hyra har fått ta del av innehållet inför publicering.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bland annat framhålls att Kristofer Lundberg under sina snart två år i rollen format en ”mer offensiv och kämpande Hyresgästförening”, och att rörelsen i dag är ”mer demokratisk, synlig, tydlig, utåtriktad och representativ”.

Ett tecken på det är den ökade uppslutningen vid demonstrationer och möten, bland annat på förra vårens stormöte på Draken i Göteborg och vid budgetdebatten i Göteborg nyligen.

Samtliga sju föreningar i Göteborg samt Mölndalsföreningen har undertecknat, liksom sju av tio ledamöter i regionstyrelsen.

Läs ocksåPolitisk strid i Hyresgästföreningen Västra Sverige

Samtidigt råder delade meningar om hur lämpligt det är att regionens främste företrädare har en så tydlig partipolitisk profil.

Marita Andersson är ordförande för Hyresgästföreningen Hisingen, regionens största förening med cirka 11 000 medlemmar. Hon ingår i uppropet till stöd för Lundberg, men delar samtidigt en del av kritiken.

– Jag tycker att hans politiska ståndpunkt och Hyresgästföreningen blandas ihop. Det är för mycket politik. Jag känner inte igen mig i den här föreningen längre. Vi ska vara partipolitiskt obundna, och försöka samarbeta med alla partier i bostadspolitiken. Men det är inte längre enbart bostadspolitik i det här.

Läs också”Det är ingen hemlighet att jag är socialist”

Vad kan Hyresgästföreningen riskera med det, som du ser det?

– Man kan förlora sitt anseende och sitt varumärke, vad Hyresgästföreningen står för och varför vi finns till. Det vore väldigt allvarligt. Då blir det svårt att värva nya medlemmar. Men man måste ändå prata om det, så det är bra att det kommer upp. Vi förtroendevalda får diskutera hur vi vill ha det.

Hyresgästföreningen Östra Göteborg organiserar cirka 8 100 medlemmar. Ordförande Gunnar Johnsson konstaterar att han hört folk prata om att regionordföranden lyfter fram sitt parti lite väl mycket.

– När många pratar om det blir det en fråga som har betydelse. Ur min synvinkel är det dåligt. Jag vill varken blanda in politik eller religion i frivilligorganisationer. Man får inte blanda ihop det.

Genom åren har det funnits gott om partipolitiskt engagemang bland föreningens förtroendevalda. Men det har aldrig orsakat en sådan här diskussion, säger Gunnar Johnsson. Det kan bero på att det just handlar om ordförandeposten, tror han.

– En del gillar Kristofer, andra inte. Gillar de honom inte försöker de spela ut honom. Sådant gillar inte jag.

SÅ HÄR TYCKER ÖVRIGA FÖRENINGSTOPPAR:

Hyresgästföreningen region Västra Sverige rymmer totalt 13 föreningar. Södra Bohuslän, där Alexander Hutter är ordförande, har cirka 6 000 medlemmar. Angered leds av Kristofer Lundberg och har ungefär 3 500 medlemmar.

Annons

Utöver Marita Andersson och Gunnar Johnsson har Hem & Hyra pratat med alla övriga ordföranden, utom Kungsbacka och Härryda som vi inte lyckats nå. De säger så här om kritiken mot regionordförandens tydliga partiprofil:

Christina Abrahamsson, ordförande Centrum Göteborg (cirka 8 250 medlemmar)

– Ingen ledamot i nuvarande Centrumstyrelsen har gett uttryck för att Kristofers politiska engagemang är ett problem. I stället strömmar det till unga människor, på debatter, på möten, i kvarteren där jag bor, som vill engagera sig. Alla nämner Kristofers namn och det är tydligt att han står för nytänk och en trovärdighet som lockar till engagemang.

– Vi ska ha transparens och högt i tak för det tål en sund organisation, men kritiken ska ha substans och inte vara fabricerad. Vi är i ett skarpt bostadspolitiskt läge efter Januariöverenskommelsen och det är där vi ska lägga vår tid och kraft. När vi har så duktiga företrädare på alla nivåer inom organisationen, som dessutom är demokratiskt valda, ska vi ställa oss bakom dem och gå framåt gemensamt.

Du håller inte med om att sittande regionordförande tar tydligare partipolitisk ställning än många andra i föreningen?

– Nej. Jag tycker att han reagerar på orättvisor i samhället som vem som helst. Han är ingen farlig aktivist, bara en person med stort rättvisepatos. Jag har aldrig hört Kristofer uttala något kontroversiellt eller något som inte är inom ramen för organisationens värdegrund.

Helene Calner, ordförande Frölunda (cirka 7 750 medlemmar)

– Vi säger att vi är partipolitiskt oberoende, men tittar vi inom rörelsen så är många förtroendevalda politiskt engagerade. Personligen ser jag ingen större skillnad på vilket parti man tillhör. Så länge man inte blandar ihop det när man uttalar sig för partiet respektive som ordförande för regionstyrelsen så är det var och ens ensak. Rättvisepartiet Socialisterna har varit med i olika sammanhang där Hyresgästföreningen har varit med, men det är ju andra partier och organisationer också ibland.

Helene Calner tycker inte att sittande regionordförande har gjort några övertramp när det kommer till partipolitik.

– Så länge det inte påverkar Hyresgästföreningen i sig. Och det har jag inte sett ännu i alla fall. Jag tycker att han har hanterat det ganska bra.

Ronny Bengtsson, ordförande Västra Göteborg (cirka 7 750 medlemmar)

Ronny Bengtsson, som även är vice regionordförande, vill först läsa debattartikeln innan han kommenterar. Han skriver sedan i ett sms till Hem & Hyra att han ”avstår att kommentera för närvarande”.

Pamela Möller-Ajani, ordförande Norra Göteborg (cirka 5 400 medlemmar)

– Vi står inte bakom den här kritiken. Jag personligen har inte sett några problem överhuvudtaget. Jag tycker att han har gjort ett väldigt bra jobb som regionordförande och fått oss på fötter igen. Hans fokus är att få oss tillbaka till folkrörelsen, och den organisation som vi en gång har varit. Hans privata lägger jag mig inte i.

Att partipolitik ibland sammanfaller med Hyresgästföreningens intressen är bara naturligt, anser Pamela Möller-Ajani.

– Det finns ju partier som delar våra åsikter. Det gör väl hans parti med. Jag tycker att han har hållit isär det. Men jag vet att många inte tycker det. Många pratar om det. Men det får stå för dem. Vi måste lägga fokus på Januariavtalet och marknadshyror.

Annons

Göran Henriksson, tillförordnad ordförande Varberg (cirka 4 050 medlemmar)

– Vi tycker inte om att det blandas in politik i det hela. Det är inte bra. Det står i våra stadgar att vi ska vara partipolitiskt obundna. Vi i Varberg påverkas inte så mycket. Vi har så väldigt lite med dem i Göteborg att göra. Men jag tycker inte om principen. Att blanda Hyresgästföreningen och politik stämmer inte.

Enligt Göran Henriksson vore det önskvärt om regionordföranden höll en mer neutral profil.

– Valberedningen får ställa som alternativ att antingen får han jobba med det politiska eller för Hyresgästföreningen. Man kan inte göra både och. Man ska inte jobba politiskt när man har en så högt uppsatt position.

Marie Nordin, ordförande Mölndal (cirka 3 850 medlemmar)

– Den här diskussionen var uppe redan när han nominerades förra gången. Vi sa att vi ger honom en chans. Han var här i lokalen och pratade med oss, och han sa att han kunde hålla isär det här. Och vi har inte misstyckt om något han har gjort. Ibland går det ju ihop också, när det gäller bostadsbristen till exempel. Han har gjort ett fantastiskt jobb i Angered med mycket ungdomar, och för Hyresgästföreningen i stort. Han är med lite överallt, och orkar det. Han är vältalig och man lyssnar på honom. Det är tråkigt att det ska ifrågasättas.

Mölndalsföreningen har redan bestämt sig för att sluta upp bakom sittande regionordförande inför årsmötet i april.

– På senaste styrelsemötet sa vi att vi vill nominera honom igen.

Lars Lövström, ordförande Partille (cirka 3 050 medlemmar)

– Vi i styrelsen har pratat om att det inte går ihop. Jag tror att vi får lida för det i långa loppet. Att folk inte tar oss på allvar i vissa frågor. Vi har svårt att föra fram våra åsikter via honom till olika politiker.

Är det ett problem?

– Ja, självklart är det ett problem. Och jag vet inte om det är rätt sätt att 90 procent av alla annonser har en stor bild på honom. Det har aldrig varit den här profileringen tidigare. Vi har haft många sossar, men de har aldrig jobbat så. Nu är även hans parti med i bakgrunden på olika manifestationer. Så har det aldrig varit förut. Jag tror att det är väldigt svårt för en sådan person att sitta på två stolar. Det går inte att hålla isär. Folk förknippar honom inte med Hyresgästföreningen, utan med det andra. Det är svårt att veta i vilket syfte han pratar.

Enligt Lars Lövström är regionordförandes partipolitiska profil inget som hittills har diskuterats särskilt öppet inom föreningen.

– Men ibland lyser det igenom. Det är en helt annan strategi nu. Ut på barrikaderna, ut och kriga. Och det är inte ett arbetssätt som passar alla. Jag tror inte att det är bra. Risken är stor att man stänger dörrar.

Fakta: Region Västra Sverige
  • Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.
  • Nästan 73 000 västsvenska hushåll är medlemmar.
  • Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.

LÄS MER: Så är Hyresgästföreningen uppbyggd

Läs också ”Vi ska inte söka konflikter, men inte heller vara rädda för dem” Beslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringar Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.