Annons

Stockholmshem får nytt avtal om inflytande

Stockholm Avtalet om boinflytande med det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem har förnyats. Finns det en lokal hyresgästförening i bostadsområdet har man rätt till en fritidslokal och två samråd per år om skötsel och underhåll.

​Nytt i avtalet är att ett startbidrag på minst 5 000 kronor eller 15 kronor/lägenhet, delas ut till nya föreningar för att inreda lokalen. Konferensbord och stolar som ingår som standard. De pengar som är avsatta till verksamhet men inte används under året, förs över till en särskild pott. Där kan aktiva föreningar söka medel.

– Avtalet ger hyresgästerna rätt att påverka sitt boende och motprestationen är att man dels väljer en styrelse och dels har två bomöten per år, där alla hyresgäster får säga sin mening, säger Åsa Brixberg, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hon arbetar särskilt med stöd åt lokala hyresgästföreningar inom Stockholmshems bestånd och öka inflytandet för hyresgästerna. Inflytandet sker i praktiken mellan den lokala hyresgästföreningen och förvaltaren i bostadsområdet vid samråd två gånger om året. Där tar man upp de frågor som kommit fram på bomötena.

Annons

För att driva verksamhet får den lokala hyresgästföreningen 68 kronor per lägenhet och år i hyresgästmedel. De ska användas till aktiviteter som ökar gemenskapen och tryggheten i området och är öppna för alla hyresgäster.

Dessutom finns ”potten”, totalt 860.000 per år, som kan användas till förbättringar utöver vanligt underhåll. En ny pergola, en grillplats eller en uteplats, till exempel. Ett tjugotal ansökningar har kommit in och beloppet överstiger i dagsläget den pott som finns.

Annons
Läs ocksåKattoaletten blev en ny picknickplats
Läs också De räddade den välbesökta kvarterslokalen i Bergsjön Sänkt betyg för hyresvärdar i Västsverige Sidra från Motala får träffa sin hyresvärd vid kastanjen Läxhjälp prio när hyresgäster i Biskopsgården får bestämma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.