Annons

Stora energipriset gick till Alingsåshem

Alingsås Man måste behålla bostadsområdets själ och kvalité och åtgärda bristerna. Det konstaterar Alingsåshems vd Ing-Marie Odegren som nyligen tog emot Stora energipriset vid en ceremoni på Moderna Museet i Stockholm.

​Klimatdebatten har fått allt fler hyresvärdar att satsa på välisolerade hus. Alingsåshem bygger om 16 hus i miljonprogramsområdet Brogården med passivhusteknik. Med detta är de en förebild i landet. Att dessutom få ta emot pris för satsningen gör bostadsbolagets vd Ing-Marie Odegren stolt.
– Det är många års jobb som ligger bakom och vi fick priset för att vi tagit ett helhetsgrepp på renoveringen. Energi, miljö och tillgänglighet har stått i fokus, säger hon.

I de sex huskropparna som fyllts på med hyresgäster efter ombyggnationen har värmeförbrukningen minskat med 75 procent och förbrukningen av varmvatten har minskats med hälften.
– Det blir så när hyresgästerna får vara med att påverka sin förbrukning och betalar direkt ur egen fick, säger Ing-Marie Odegren.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Med vid prisutdelningen var förutom Ing-Marie Odegren även bostadsbolagets ordförande Maja-Stina Jacobsson (M) och vice ordförande Gun Pettersson-Bohlin (S) och Hans Eek från Passivhuscentrum.
– Priset är välkommet och oväntat. Känns jättefint och är ett erkännande för att vi jobbar rätt, säger Maja-Stina Jacobsson.

Annons

Övriga nominerade till Stora Energipriset 2010 var Örebro Bostäder AB, Karlstads Bostads AB och Fastighets AB Brostaden. Priset delas ut av teknikkonsulten Sweco.

Det är tredje priset som Alingsåshem kammat hem för ombyggnationen av Brogården i år. Alingsåshem äger och förvaltar 3 200 bostäder och bygger årligen cirka 50 nya bostäder. Brogården byggdes under åren 1971-73.

Annons
Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.
Fakta: Motiveringen lyder:

”Stora Energipriset 2010 tilldelas AB Alingsåshem. Företaget har med ett väl strukturerat kvalitetsarbete utvecklat passivhuskonceptet och visat värdet av att samordna energieffektivisering med andra renoveringsåtgärder. Man har med precision uppnått såväl högt satta energimål som många andra tekniska och sociala fördelar.Projektet Brogården är ett gott exempel på hur hus, typiska för miljonprogrammet, kan rustas för framtiden och bör tjäna som en inspirerande förebild för andra fastighetsägare i Sverige.”

Läs också Strandade hyresförhandlingar i Alingsås - Förhandlingschefen: "Festen är över" Moa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem" Ulf lägger ut hyreshusets dammråttor på Instagram Moa, 25, har Aspergers – snart hemlös i kommunen med skriande bostadsbrist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.