HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Succé för Karlshamnsbostäders Kabo-skola

Karlshamn Karlshamnsbostäders samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan har varit lyckat. Det är tryck från hyresgästerna för att få gå deras Kabo-skola som nästa år ska erbjudas alla nyinflyttade. Även en danskurs för unga är på gång.
Foto: Annika Wallsson

Den så kallade Kabo-skolan började med att vända sig till bolagets studenter i oktober. Sedan till alla som bor hos Karlshamnsbostäder.

– Det har blivit en succé. Så gott som alla studenter som var inbjudna kom. Jag har läst utvärderingen och nästan 100 procent var nöjda. Det har överträffat mina förväntningar. Vi har ett utmärkt samarbete mellan oss och Studieförbundet så vi tänker fortsätta satsa på detta. Jag trodde folk var trötta på boskolor men så är det inte, säger Stefan Nilsson, vd för Karlshamnsbostäder.

Läs ocksåBoskola en del i att bli svensk

Satsningen nästa år handlar om att rikta sig till nyinflyttade hyresgäster i hela beståndet. Först ska de få ett besök 14 dagar efter inflyttning och få en rundvisning i området. Därefter ska de erbjudas plats på Kabo-skolan.

– Vi tror på proaktiva åtgärder. Vi tror inte på pekpinnar. Och vi använder alla Hyresgästföreningens lokaler och lånar ut dem till alla som har något vettigt att komma med för Hyresgästföreningen finns inte kvar här, säger Stefan Nilsson.

 

Läs ocksåHyresgästföreningen satsar på boskolor

Kursen innehåller:

  • Badrum – Dusch, toalett, egen tvättmaskin, fukt, ventilation, rengöring.
  • Köket – Brandsäkerhet, spis, ugn, fläkt, kyl, frys, rengöring.
  • Övrigt – Tvättstugan, parkering, sopsortering, källare, förråd, utemiljö, lekplats, grannsämja.

– Vi räknar med ett 20-tal klasser under 2019. Det är tre tillfällen på två timmar. Vi har räknat på att satsa omkring 200 000 kronor per år på detta, säger Stefan Nilsson.

Det finns även en morot för hyresgästerna. Alla som fullföljer den kostnadsfria kursen får 500 kronor i nedsatt hyra en månad samt vissa fördelar i bostadskön.

Läs ocksåMichel lär ut bokunskaper

Stefan Nilsson betonar att kursen inte enbart vänder sig till nyanlända, utan till alla.

– Men är det nysvenskar som flyttar in så har vi en arabisktalande person som knackar på, säger Stefan Nilsson.

Därtill är det en danskurs för unga på gång, vilket är ett samarbete med Studieförbundet och kommunen.

– Jag är inte inbjuden till den, det förstår jag inte, säger Stefan Nilsson, skrattar och tillägger att där är han inte så insatt.

Hem & Hyra uppdaterar texten när vi på måndag pratar med projektledaren för dansen på Studieförbundet.

Läs också Arne gillar Karlshamnsbostäders storsatsning på energispar Blekinges mest populära adresser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.