HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tosito växer med campusbostäder och charmigt förvärv

Jönköping 400 nya bostäder och ett nytt affärsstråk. Det blir verklighet om fastighetsbolaget Tosito och Vätterhem köper kvarteret Grävlingen vid Jönköping University. I dagarna köpte Tosito även Balladen på Östra Storgatan. – Vi vill expandera och skapa ett stort bostadsbestånd i Jönköping, säger Tommy Fritz, vd på Tosito.

I dagarna lämnade Vätterhem och Tosito in en intresseanmälan för att köpa den attraktiva tomten som ligger granne med högskolan. Det skriver Jönköpingsposten. Marken är på cirka 4 000 kvadratmeter och ägs av Jönköpings kommun. Den används idag som parkeringsplats. Men om de båda fastighetsbolagen får som de vill, ska där byggas mellan 200 till 400 nya lägenheter i fem till åtta våningar. Upplåtelseformen ska vara både hyres- och bostadsrätter. Bostäderna ska byggas för studenter, personal och forskare. I bottenvåningen planeras kommersiell verksamhet kopplat till högskolan, exempelvis kafé och bokhandel.

– Vårt förslag baseras på att vi fört diskussioner med högskolan. Deras behov av bostäder är skriande och det skulle vi kunna tillgodose, säger Tommy Fritz till Hem och Hyra.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Vätterhem och Tosito har tidigare samarbetat med Strandängen. I ansökan kring Grävlingen framgår att ägarskapet kommer att delas, där Tosito ska ha bostadsdelen och Vätterhem studentdelen. För tomten erbjuder fastighetsbolagen kommunen 3000-5000 kronor kvadratmetern, under förutsättning att marken är sanerad. För samma tomt har intresseanmälningar även inkommit från Svenska Studenthus, Skanska, Brandtornet och Norrporten. Jönköpings kommun ska nu att ta ett politiskt beslut, oklart när, om ett eventuellt markköp.

Tosito äger idag 50 lägenheter och 120 000 kvadratmeter kommersiell yta, men ökar nu sitt bostadsbestånd kraftigt. Just nu utvecklar bolaget bland annat Munksjöstaden med 1600 lägenheter och 900 lägenheter i Strandängen. Något som välkomnas av Hyresgästföreningen i Jönköping.

Annons

– Det är ett bevis på att även privata aktörer kan bygga nytt, något som annars diskuteras ofta. Vad gäller Campus så behövs där mer bostäder. Just nu bor studenter utspritt över staden, vilket försvårar sammanhållningen mellan dem, konstaterar Anders Wall, chef för boendeenheten på Hyresgästföreningen i Jönköping.

Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Jämte nyproduktionen gjorde Tosito nyligen ett helt annat förvärv. Från och med mars tar de över den anrika fastigheten Balladen på Östra Storgatan. Fastigheten har idag 11 hyresrätter och enligt Tosito ska de inte omvandlas till bostadsrätter. Till Jönköpingsposten sade Tommy Fritz dock att Tosito ”vill utveckla lägenheterna till ett långsiktigt ägande”.

Menar du att hyresrätterna kommer att omvandlas längre fram?

–  Inte alls. De kommer fortsätta att vara hyresrätter. Jag menar att vi har köpt Balladen för att behålla fastigheten och inte sälja den vidare om några år. Vi vill satsa på vårt eget långsiktiga äganden av våra fastigheter. Det är ett led i vår ambition att växa och bli en stor aktör på marknaden, säger Tommy Fritz till Hem och Hyra.

Annons
Läs också"Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klorMontage

 

 

Läs också Offentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskar Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.