HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trögförhandlade hyror i Gävleborg

Gävleborg Hyrorna för 2020 är ännu inte färdigförhandlade på alla håll i Gävleborgs län. Hyresmarknadskommittén väntas fatta beslut om Gavlegårdarna och Sandvikenhus nya hyresnivåer i mitten på februari.
Foto: Lena Mattsson
Hyrorna för 2020 är inte klara på alla håll i Gävleborgs län än.

Hyresförhandlingarna med Gavlegårdarna och Sandvikenhus strandade innan jul. I mitten på februari väntas Hyresmarknadskommittén, HMK, komma med ett medlingsbud till parterna.

Förutom Gavlegårdarna och Sandvikenhus är det många hyror hos de privata hyresvärdarna som inte är färdigförhandlade än. Owe Hellberg, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, tycker att det går trögt.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.
Owe Hellberg

– Vi vill att Fastighetsägarna ska komma tillbaka till förhandlingsbordet med ett medlingsbud, säger han.

Några privata företag som är medlemmar i Fastighetsägarna, bland annat HSB, har kommit överens med Hyresgästföreningen om en hyreshöjning på 2,15 procent från och med den 1 februari. Enligt Owe Hellberg avvaktar de övriga HMK:s beslut för att låta det bli vägledande.

– Vi tycker att det är beklagligt att de privata värdarna inte vill förhandla på egna meriter. Allmännyttan har avtal om boinflytande, hyresgäststyrt underhåll och tar ett större socialt ansvar än vad privatvärdarna gör. Det bör märkas i hyresförhandlingarna, säger han.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.
Annelie Nisser, Fastighetsägarna

Annelie Nisser förhandlar hyrorna för Fastighetsägarna i Gävleborg. Hon bekräftar att vissa av Fastighetsägarnas medlemmar väntar in HMK:s beslut.

– Det stämmer att allmännyttan inte har samma avtal som privata fastighetsägare. Men samtidigt har vi ett bruksvärdessystem vi måste följa. Lika lägenheter ska ha ungefär lika höga hyror, säger hon.

Hyrorna 2020 i Gävleborgs län

Kommun Bostadsbolag Yrkande Överenskommelse Från och med
Gävle Gavlegårdarna 4 procent Inte klart
Sandviken Sandvikenhus 4 procent Inte klart
Ovanåker Alfta-Edsbyns Fastighets AB 4 procent 2,5 procent 01-jan-20
Bollnäs Bollnäs Bostäder 2,56 procent 2 procent 01-jan-20
Söderhamn Faxeholmen 2,5 procent 2,1 procent 01-jan-20
Nordanstig Nordanstigsbostäder 2,5 procent 1,9 procent 01-jan-20
Ockelbo Ockelbogårdar 4,3 procent 2,5 procent 01-jan-20
Hofors Hoforshus 4 procent 2,5 procent 01-jan-20
Hudiksvall Hudiksvallsbostäder 2,8 procent 2,2 procent 01-jan-20
Ljusdal Ljusdalshem 1,9 procent 1,9 procent 01-jan-20

Läs också De första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningen Största hyreshöjningarna i Storgöteborg: Härryda och Varberg ökar snabbast Här har hyrorna höjts mest i Göteborg – kärvt för den som måste bo billigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.