Annons

Trögförhandlade hyror i Gävleborg

Gävleborg Hyrorna för 2020 är ännu inte färdigförhandlade på alla håll i Gävleborgs län. Hyresmarknadskommittén väntas fatta beslut om Gavlegårdarna och Sandvikenhus nya hyresnivåer i mitten på februari.
Foto: Lena Mattsson
Hyrorna för 2020 är inte klara på alla håll i Gävleborgs län än.

Hyresförhandlingarna med Gavlegårdarna och Sandvikenhus strandade innan jul. I mitten på februari väntas Hyresmarknadskommittén, HMK, komma med ett medlingsbud till parterna.

Förutom Gavlegårdarna och Sandvikenhus är det många hyror hos de privata hyresvärdarna som inte är färdigförhandlade än. Owe Hellberg, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, tycker att det går trögt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Owe Hellberg

– Vi vill att Fastighetsägarna ska komma tillbaka till förhandlingsbordet med ett medlingsbud, säger han.

Annons

Några privata företag som är medlemmar i Fastighetsägarna, bland annat HSB, har kommit överens med Hyresgästföreningen om en hyreshöjning på 2,15 procent från och med den 1 februari. Enligt Owe Hellberg avvaktar de övriga HMK:s beslut för att låta det bli vägledande.

– Vi tycker att det är beklagligt att de privata värdarna inte vill förhandla på egna meriter. Allmännyttan har avtal om boinflytande, hyresgäststyrt underhåll och tar ett större socialt ansvar än vad privatvärdarna gör. Det bör märkas i hyresförhandlingarna, säger han.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.
Annelie Nisser, Fastighetsägarna

Annelie Nisser förhandlar hyrorna för Fastighetsägarna i Gävleborg. Hon bekräftar att vissa av Fastighetsägarnas medlemmar väntar in HMK:s beslut.

Annons

– Det stämmer att allmännyttan inte har samma avtal som privata fastighetsägare. Men samtidigt har vi ett bruksvärdessystem vi måste följa. Lika lägenheter ska ha ungefär lika höga hyror, säger hon.

Hyrorna 2020 i Gävleborgs län

Kommun Bostadsbolag Yrkande Överenskommelse Från och med
Gävle Gavlegårdarna 4 procent Inte klart
Sandviken Sandvikenhus 4 procent Inte klart
Ovanåker Alfta-Edsbyns Fastighets AB 4 procent 2,5 procent 01-jan-20
Bollnäs Bollnäs Bostäder 2,56 procent 2 procent 01-jan-20
Söderhamn Faxeholmen 2,5 procent 2,1 procent 01-jan-20
Nordanstig Nordanstigsbostäder 2,5 procent 1,9 procent 01-jan-20
Ockelbo Ockelbogårdar 4,3 procent 2,5 procent 01-jan-20
Hofors Hoforshus 4 procent 2,5 procent 01-jan-20
Hudiksvall Hudiksvallsbostäder 2,8 procent 2,2 procent 01-jan-20
Ljusdal Ljusdalshem 1,9 procent 1,9 procent 01-jan-20

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.