HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tv-kontrollant förväxlade säng med tv

Karlstad Trots att det är emot Radiotjänsts regler, frågade en kontrollant ut en ensam 12-åring i Karlstad om familjen hade tv. Dessutom förväxlade kontrollanten en säng med en platt-tv.

En eftermiddag när Jenny Belenos kom hem till lägenheten i Karlstad, nämnde sonen att någon varit där och frågat honom om de hade tv, eftersom de inte betalar tv-licens.

– Han hade svarat ”kanske det”. Vi har ingen tv och det är ju inte så lätt att veta nu för tiden. Vad är en skärm och vad är en tv, säger hon.

Läs ocksåFortfarande svart i rutan trots nämndbeslut

Jenny ringde till kundtjänsten på Radiotjänst där hon fick veta att kontrollanterna har rätt att fråga ut minderåriga om ingen vuxen är hemma.

– Det är förskräckligt tycker jag att personer i myndighetsutövande ställning i Sverige frågar ut barn. Svenska myndigheter ska se till barnens bästa och om någon som knackar på kan inte på så kort tid avgöra om föräldrarna är våldsamma och kommer att straffa ett barn som till exempel berättar att familjen har tv. tv-licensen kan inte vara så viktig att det är rätt att utsätta barn för fara, säger hon.

Kort där efter fick familjen hem en blankett där hon uppmanas betala tv-avgift och ett formulär där det står att ett barn öppnat och att kontrollanten från dörren ”sett en svart 42 tums platt-tv i vardagsrummet”.

Läs ocksåGenomsnittlig tv-skuld hos Kronofogden: 12 000 kronor

– Vi bor i en etta och har inget vardagsrum och ingen tv. Så de har en kontrollant som antingen ser saker som inte finns eller ljuger.

Kan kontrollanten ha sett fel?

– Ser man inte skillnad på en våningssäng och en 42 tums platt-tv har man inte bara dålig syn, utan behöver vit käpp – så det tror jag inte. Det är ju helt galet. 

Läs ocksåHär är svenskarna sämst på att betala tv-avgift

Graham Close är samordnare på Radiotjänst distrikt norr, där Värmlands och Örebro län ingår. Han säger att både kontrollanten och kundtjänst gjort fel:

– Kontrollanten och personen i kundtjänst har begått misstag. Vi ska absolut aldrig tala med minderåriga. Gränsen går vid att fråga efter föräldrarna, men sen är det förbjudet att fråga mer. Ibland händer det att man tror att någon som man tror är över 18 visar sig vara 16, men då ska vi genast avsluta utfrågningen och det som kommit fram får inte heller användas. Inte ens de gånger då en förälder säger att de inte har tv och ett barn står intill och säger ”Jo, men mamma, det har vi ju visst!” – får vi använda oss av informationen. Det här är vi väldigt, väldigt noga med. Så om det stämmer, så har kontrollanten gjort fel, säger han.

Att tv-kontrollanter tar fel och tror att de både sett och hört en tv, är relativt vanligt. 

– Det är kan till exempel vara svårt att veta om det är en skärm eller en tv man ser, men bevisbördan ligger alltid på oss och därför sänder vi ut brev och hushållet ges möjlighet att svara på frågan om de har en tv.

Att se fel på en skärm och en tv, kan jag förstå. Men hur kan man ser fel på en tv och en våningssäng?

– Det kan jag inte svara på. Jag behöver tala med kontrollanten och se vad som hänt.

TV-kontrollanter får provision på antalet tv-avgifter som de får personer att betala. Kan det vara längtan att få några extra slantar som fått kontrollanten att skriva att hen sett en tv.

– Rent teoretiskt kan man kanske tänka så. Men eftersom bevisbördan ligger på oss, blir det aldrig några extra slantar på det här sättet. Det vi vill ha är ju en betald tv- avgift och det får vi inte genom att göra fel. Och det sista vi vill är att vi begår sådana felaktigheter så att personer vänder sig till media. Det tjänar ingen på, utan är kontraproduktivt.

Vad har du att säga till den drabbade hyresgästen i det här fallet?

– Jag beklagar verkligen det här. Jag vet att vi sätter människor i en jättejobbig sitts och det beklagar jag. Och sedan hoppas jag att hon vill ringa mig så att jag kan reda ut vad som hänt och tala med den ansvariga kontrollanten. Och så ska hon såklart svara på brevet från Radiotjänst och skriva att de inte har någon tv, då slipper de avgiften, säger Graham Close.

Läs också Förslaget om tv-avgift via skatten får kritik Många hyresgäster vinnare på ny tv-avgift

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.