Tvångsförvaltning i Bromma förlängs
Hyresnämnden hade två frågor på sitt bord i torsdags. Hyresgästföreningen krävde att tvångsförvaltningen skulle förlängas ytterligare tre år. Ballo Zachrisson yrkade å sin sida att förvaltningen skulle upphöra i förtid, trots att det bara var fem dagar kvar när sammanträdet hölls. Hennes begäran hade tidigare avslagits av hyresnämnden, men efter överklagan till hovrätten skickats tillbaka till hyresnämnden. Hovrätten ogillade att hyresnämnden fattat beslut utan muntlig förhandling.
Nu blir det alltså ytterligare två års förlängning. Husen är i stort sett i bra skick och hyresnämndens skäl är i stället fastighetsägarens personliga egenskaper. Hon har inte accepterat tvångsförvaltningen utan lagt sig i skötseln, haft synpunkter på hur kontrakt ska utformas samt via förvaltarna anklagat hyresgäster för vattenskador och nedskräpning. Men, som hyresnämnden formulerar det: ”Att Ballo Zachrisson har annan uppfattning än förvaltaren om t.ex. sophantering eller häckklippning och en hel del annat utgör dock inget skäl för att tvångsförvaltningen ska upphöra.”
Stockholmshem fick under sammanträdet i hyresnämnden frågan om de är beredda att fortsätta som förvaltare. Juristen Fredrik Beckmans tydliga svar resulterade i ett lättat mummel från de närvarande hyresgästerna.
– Självklart gör vi det! sa han och fick dämpade tack och uppskattande blickar tillbaka.
Nästa steg är att begära tvångsinlösen. Hyresnämnden konstaterar i beslutet att en tvångsförvaltning inte kan pågå för evigt. Det är kommunen som fattar beslutet och hyresnämnden föreslår och utgår ifrån att Stockholmshem, som är ett kommunalt bolag, tar initiativ till inlösen. Det är i så fall en mycket ovanlig åtgärd.