HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Uppsalahem krävs på 100 000 kronor för radon

Uppsala En hyresgäst kräver Uppsalahem på drygt 100 000 kronor i ersättning för att han utsatts för höga radonhalter i sin lägenhet under åtta års tid.

Mellan 2004 och 2012 bodde hyresgästen i ett radhus på Gärdets bilgata på Kvarngärdet, som haft dokumenterat höga halter av radongas.

Beloppet på 108 384 kronor är baserat på en nedsättning av månadshyran på 15 procent under åtta års tid, enligt en stämningsansökan som hyresgästen lämnat in till Uppsala tingsrätt via sitt juridiska ombud på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåNybyggaranda på Repisvaara i Gällivare dit 1200 flyttar när gruvan breder ut sig

Gränsvärdet för vad som anses som ohälsosamma halter av radon i bostäder ligger på 200 becquerel per kubikmeter. 2009 uppmätte miljökontoret en radonhalt på 437 becquerel i hyresgästens sovrum. Radonproblemen i den aktuella radhuslängan har varit kända länge. 2009 tog Uppsalahem beslut om att riva husen, som fortfarande står tomma.

Uppsalahem vill inte betala ut några pengar till hyresgästen alls, bland annat med motiveringen att hyresgästen kommer in med sitt krav för sent. Eftersom det har gått två år sedan han lämnade lägenheten har preskriptionstiden gått ut. Enligt bostadsbolagets egna mätningar har radonhalterna inte heller varit lika höga som påstås. Att hyresgästen inte har framfört några klagomål under hyrestiden utan snällt betalat sin hyra är ett annat av Uppsalahems argument för att inte betala ut någon ersättning till honom.

Tingsrättsförhandlingarna inleds i mitten på november.

Läs ocksåHyresgästföreningen vädjar till värdar om hyror: "Ha förståelse"

Det är inte första gången en radondrabbad hyresgäst ställer anspråk på Uppsalahem. 2013 dömdes Uppsalahem av Uppsala tingsrätt att betala 100 000 kronor i ersättning till en granne till den nu drabbade mannen. Uppsalahem överklagade domen till hovrätten, som väntas komma med sitt beslut i oktober.

– Det är anledningen till att vi dröjt med att lämna in stämningsansökan till tingsrätten. Om vi vinner i hovrätten är chanserna stora att vi vinner även det här målet, säger Anna Hallberg, jurist på Hyresgästföreningen som företräder hyresgästen.

Läs även

Läs ocksåBostadsbolag erbjuder småföretagare halverad hyra

Uppsalahem överklagar radondom

Hyresgäst får tillbaka nära 100 000 kronor

Uppsalahem river radonhus

Fakta: Radon

Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. När gasen i sin tur sönderfaller bildas så kallade radondöttrar, som är radioaktiva metallatomer. Radondöttrarna fastnar på damm som vi andas in och kommer på så sätt ner i lungorna. Blåbetong, som var ett vanligt byggmaterial under 1960- och 70-talen, avger mer radon är andra byggnadsmaterial.

Läs också Nu stoppas medlemsvärvare som knackar på dörr: “Folk är oroliga” Gemenskap som ger träning i svenska

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.