Annons

Uppsalahems hyror klara

Uppsala Uppsalahem och Hyresgästföreningen kunde inte komma överens om hyrorna, men har nu lyckats enas. Nästa år höjs hyrorna med 0,58 procent.

0,58 procent är en snitthöjning som gäller från den 1 juli 2017. Hyresförhandlingarna mellan Uppsalahem och Hyresgästföreningen hamnade, efter att parterna inte lyckats komma överens, hos den centrala hyresmarknadskommittén, HMK. Det var efter ett förslag från HMK som parterna godtog den föreslagna hyresnivån på 0,58 procent.

– Beslutet gör att Uppsalahem landar på samma låga nivå som andra bolag i landet, säger Helena Nordlund, förhandlare på Hyresgästföreningen region Aros-Gävle i ett pressmeddelande.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresavtalen som tecknats hittills i år med landets kommunala bostadsbolag ligger på allt från 0 till 0,65 procent.

HMK beslutade samtidigt nivåerna för 2016 års hyror. Uppsalahem får ta ut en hyreshöjning på i snitt 0,92 procent från den 1 december 2016. Uppsalahem yrkade på en hyreshöjning på 2,27 procent från den 1 juli 2016.

Annons
Pengar i en portmonnä.
Läs också Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Gottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusen

Uppsalahems hyror klara

Uppsala Hyresförhandlingarna mellan Uppsalahem och Hyregästföreningen är klara. Den 1 juli höjs hyrorna med i snitt 1,59 procent.

För en normalstor trea på 77 kvadratmeter innebär det cirka 100 kronor per månad.

Som minst höjdes hyrorna med 0,5 procent och som mest med 2,2 procent. De lägsta höjningarna gäller nyproducerade och nyrenoverade lägenheter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi har systematiskt arbetat för att hålla tillbaka hyreshöjningarna där hyrorna redan är höga, till exempel i nyproducerade och i ombyggda lägenheter, säger Hyresgästföreningens förhandlare Helena Åhlberg.

Annons

Överenskommelsen gäller drygt 11 000 lägenheter i Uppsala. Uppsalahem utgångsbud i förhandlingarna var 2,59 procent. 

– Vi är glada att ha kunnat spara mer än åtta miljoner för hyresgästerna i Uppsalahem genom att få en lägre nivå på höjningarna, säger Helena Åhlberg.

Annons
Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider
Läs också Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Gottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusen Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Chocken: Hyran "höjdes" med 62 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.