Annons

Valberedningen: ”Ingen kan matcha Kristofer Lundberg”

Västra Götaland Regionens valberedning föreslår Kristofer Lundberg som ny ordförande för Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Foto: Gustaf Görfelt
Kristofer Lundberg, ordförande för Hyresgästföreningen Angered, föreslås bli ny regionordförande. På bilden talar han vid en demonstration i Lövgärdet.

– Vi behöver komma tillbaka till den folkrörelse som den här organisationen är. Där ser vi ingen som kan matcha Kristofer. Han drar hundratals personer till mötena i Angered, han vågar stå upp för rörelsen och är inte rädd för att säga vad han tycker, säger Bosse Olsson i valberedningen.

Samtidigt påpekar han att Lundbergs dubbla politiska engagemang varit en stötesten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Bosse Olsson

– Hade det inte varit för det så hade valet varit jättelätt. Vi har diskuterat det mycket. Men han har ju suttit ett år i regionstyrelsen nu, och vi tycker att han skött det om inte 100-procentigt bra så åtminstone 80-procentigt, säger Bosse Olsson.

Vad ser ni för möjliga svårigheter med Kristofer Lundbergs dubbla engagemang?

– Ena dagen ska han ”stå upp för folket”, nästa dag ska han kunna sitta och diskutera med allt från moderater och kristdemokrater till sossar. Men vi tror Kristofer har så pass mycket integritet att han fixar det, säger Bosse Olsson.

Läs ocksåRimliga hyreshöjningar – hjärtefråga för Susanne Sjöblom omvald ordförande Hyresgästföreningen Stockholm

Men det är inte bara en regionordförande som ska väljas på årsmötet. För fem av tio ledamöter i regionstyrelsen tar den tvååriga mandatperioden slut. Här föreslår valberedningen att Pia Fridström (Hyresgästföreningen Centrum) och Lisbeth Norberg (Östra Göteborg) väljs om.

Annons

Södra Bohusläns tidigare representant Monica Bogren har sedan tidigare meddelat att hon slutar. Hon ersätts i valberedningens förslag av Alexander Hutter, och om Kristofer Lundberg väljs till regionordförande föreslås Karin Fagelberg från Varberg ta hans plats för resten av mandatperioden.

Dessutom petar valberedningen både sittande regionordförande Bengt Svensson och ordförandekandidaten Martina Enghardt från styrelsen. I stället föreslås Janna Yassin Atta (Hisingen) och Maria Ilves (Västra Göteborg).

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

Bosse Olsson:

– Vi är inne i en tid när vi behöver förändringar. Kommer det nya, starka personer måste man släppa fram dem.

Nu är det fem olika kandidater till ordförandeskapet, de senaste omgångarna har det bara funnits en. Vad tänker du om det?

Annons

– Jag tycker kanske att regionstyrelsen hade kunnat prata ihop sig om en gemensam kandidat, nu är det fyra personer därifrån som går fram var och en för sig, och dessutom en som suttit i styrelsen tidigare. Det kommer garanterat att bli votering på årsmötet. Men det hade det blivit även om vår kandidat var den enda och den personen var Kungen själv. Vi i valberedningen föreslår ju bara, det är inte vi som väljer. Och det tycker jag är jävligt skönt.

LÄS MERA:

Kamp om ordförandeposten i Storgöteborg

Detta vill de olika kandidaterna

Fakta: Region Västra Sverige

Hade 76 965 medlemmar vid årsskiftet 2017/2018.

Har sitt nav i Göteborg men omfattar dessutom följande kommuner: Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Härryda, Partille, Lerum, Ale, Kungälv, Öckerö, Stenungsund, Tjörn och Orust.

Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg.

Läs också Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg En sjungande regionordförande med stort hundintresse Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.