Annons

Valdeltagandet ökar i Vivalla

Örebro Valdeltagandet i fyra valdistrikt i de stora bostadsområdena Vivalla och Brickebacken har ökat i årets riksdagsval. Ökningarna i tre av distrikten intar topplaceringar i Örebro kommun.

Valmyndighetens preliminära statistik visar att något fler röstade i Örebro kommun i gårdagens riksdagsval jämfört med 2014, närmare bestämt 85,7 procent jämfört med 85 procent. En ökning med 0,7 procentenheter.

I Örebro kommun har valdeltagandet under många år varit lägst i valdistrikten i det stora bostadsområdet Vivalla. Så även i vid detta val. Det absolut lägsta valdeltagandet i Örebro kommun finns enligt de preliminära siffrorna från Valmyndigheten, i kommunvalkretsen Vivalla östra medan det högsta valdeltagandet finns i valkretsarna Björkhaga och Almby norra. Med 62,4 respektive 93,1 procents valdeltagande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På plats två och tre i lägst valdeltagande ligger distrikten Vivalla västra och Vivalla norra med 67,0 respektive 67,8 procents valdeltagande.

Men trots det låga valdeltagandet har valdeltagandet faktiskt ökat i alla tre valdistrikten i Vivalla. I Vivalla östra är ökningen visserligen ytterst blygsam med 0,1 procentenheter. Men i Vivalla västra och Vivalla norra är ökningen i valdeltagande bland de fyra högsta i hela Örebro kommun: plus 2,6 procentenheter, enligt de preliminära siffrorna från Valmyndigheten.

Annons

Även det stora bostadsområdet Brickebacken södra kan fira med en ökning i valdeltagande, från 72,8 år 2014 till 76,2 i år. Därmed har valdistriktet i Brickebacken den näst högsta ökningen i kommunen med 3,4 procentenheter. Endast den hyresrättstäta valkretsen Örnsro har en högre ökning med 4,5 procentenheter.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Hyresgästföreningen och ABF i Örebro har under valåret 2018 satsat på att höja valdeltagandet i Örebros stora bostadsområden. Bland annat genom projektet ”Höj din röst”, som Hem & Hyra flera gånger skrivit om.

Här ökade valdeltagandet mest i Örebro kommun*:
Örnsro: +4,5 procentenheter
Brickebacken: +3,4
Vivalla västra: +2,6
Vivalla norra: +2,6

Annons

Här minskade valdeltagandet mest i Örebro kommun*:
Norrbyås -4,2 procentenheter
Varberga Östra -2,2
Karlslund -2,1
Tegnér -1,8

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

*Siffrorna kommer från val.se och är preliminära.

Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”
Länkar Läs mer här: Läs mer här:

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.