Annons

Vattenbesparing håller hyrorna nere

Sundsvall ​Mitthem i Sundsvall stryper vattenflödet genom att byta ut munstycken i kök och badrum i 3 000 lägenheter. Investeringen sägs innebära sänkta hyreshöjningar i framtiden.

Vattensnåla munstycken ska minska Mitthems kostnader för vattenförbrukning och varmvattenuppvärmning.

Investeringen kostar cirka 2,3 miljoner med en så kallad payoff-tid på två till tre år. Med dagens prisläge räknar bostadsbolaget kunna göra en besparing på minst 800 000 kronor per år.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Förhoppningen är att i och med den här energisparprojektet kunna hålla nere framtida hyreshöjningar, säger Mitthems energicontroller Stefan Wassbrink.

Annons

I veckan påbörjas projektet som innebär att vattenmunstycken i kök och badrum byts ut till energisnåla varianter. Dessutom ses kopplingar och packningar över.

Stefan Wassbrink garanterar att bytet inte kommer att innebära några olägenheter för hyresgästerna.

Läs ocksåBoende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror"

– Det kommer exempelvis inte att bli en försämring i vattentrycket, den energisnåla varianten stryper visserligen vattenmängden och blandar i mer luft i flödet, men det kompenseras med ett högre tryck. Så man kommer inte att märka någon direkt skillnad efter bytet förutom att det tar lite längre tid att fylla en hink till exempel, säger han.

Annons

Till jul räknar Mitthem med att vara klar med bytet i de 3 000 lägenheterna.

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.