Annons

Vattenmätning kalldusch för hyresgäster

Botkyrka Många hyresgäster i Norsborg är förbannade över ett avtal där de får betala för sin vattenförbrukning. De hävdar att avtalet leder till högre kostnader.

Hyran har sänkts för 384 hyresgäster som bor i Balders lägenheter i Norsborg. I gengäld ska de betala för sin egen vattenförbrukning. Men kritiker menar att hyran har sänkts för lite.

– Om vi använder lika mycket vatten som i dag kommer det att bli dyrare för många av oss, säger Ingemar Wendel, en av de arga hyresgästerna.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Bakgrunden är att Hyresgästföreningens förhandlare skrev på ett avtal som innebär att 1100 liter vatten per kvadratmeter och år ingår i hyran, 385 liter varmt och resten kallt. Men förhandlaren missade att följa de rekommendationer som tagits fram av Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna. De säger att det ska ingå 700 liter varmvatten per kvadratmeter och år.

Annons

För att rätta till felet har Hyresgästföreningen samlat in fullmakter från 150 hyresgäster och ska försöka häva avtalet med bolaget. Går inte det är nästa steg att gå till hyresnämnden och kräva att hyran sänks.

Men Niklas Dabrowski på Fastighets AB Balder, som äger och förvaltar lägenheterna, är inte säker på att det blir dyrare för de boende. Han hävdar att bolaget har mätt vattenförbrukningen i husen och att majoriteten av hyresgästerna i snitt gör av med den vattenmängd som ingår i hyran med det nya avtalet.
 
– Vi vill självklart inte lura någon och vårt mål är inte att detta skall leda till en högre kostnad för hyresgästerna, förutsatt att de aktivt arbetar för att bli smartare med sin vattenförbrukning, säger han.

Läs ocksåDärför måste gräsmattorna på Teds gård försvinna: "Annars går det åt pipsvängen"Man som står på sin utegård.

Ni följer inte rekommendationen från Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna. Varför inte?
– Vi har mätt vattenförbrukningen och kommit fram till att vi tycker att de räknat väldigt högt, det går inte åt så mycket vatten, säger Niklas Dabrowski.
 
Under mars månad kommer hyresgästerna att få tillgång till en hemsida som visar hur mycket vatten de gör av med varje dag. Samtidigt informerar bostadsbolaget hur de boende kan mins-ka sin vattenförbrukning.

Annons

Bolaget börjar mäta vattenförbrukningen i mars och första räkningen kommer i juli.

Läs också Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande” Anklagas för att använda för lite varmvatten - sägs upp: "Men jag bor här" Helle kunde inte ta sig till sin post – men nu får hon den i postlådan igen Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.