Annons

Avtal klart med KrylBostäder

Avesta Hyresgästföreningen och KrylBostäder, tidigare Nya Byn, har till slut kommit överens om nya hyror och återbetalning av felaktiga hyror. Överenskommelsen betyder att kvadratmeterhyran höjs men för många hyresgäster kommer det att innebära en hyressänkning.
Foto: Lena Mattsson
KrylBostäder och Hyresgästföreningen har kommit överens om nya hyror.

Turerna kring nya hyror för de drygt 700 lägenheterna i Krylbo och Karlbo har varit många och krångliga. I juni stämde Hyresgästföreningen KrylBostäder för felaktigt höjda hyror. Läs mer här. Och i augusti lämnade företaget de hyresförhandlingar de själva initierat. Läs mer här.

Uppgörelsen är dels en förlikning kring skadeståndet för för de felaktiga hyrorna och dels en hyresöverenskommelse, den första sedan 2006. Ursprungligen krävde föreningen hos hyresnämnden en dryg miljon kronor som skulle gå till de nittiotalet hyresgäster som betalat för höga hyror men nu nöjer man sig med 60 procent av den summan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen som arbetat med ärendet menar att en tvist alltid innehåller en risk och att detta är den bästa lösningen:

– Vi valde att förlikas eftersom det alltid är en risk med att driva en tvist. Detta är den säkraste och bästa lösningen som vi kunde få till stånd i nuläget.

Annons

Den nya kvadratmeterhyran blir 850 kronor per år. Många hyresgäster får alltså lägre hyra än vad de betalar i dag. För dem som får en hyreshöjning trappas hyran upp i tre steg under 2018 och 2019.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Marcus Kjellin är nöjd med att det till slut blivit en överenskommelse om nya hyror hos KrylBostäder. Den senaste överenskommelsen om hyrorna är alltså elva år gammal.

– Det här ger oss en bra position för framtiden. Att vi fått inskrivet att vi har förhandlingsrätten är en bra bonuseffekt. Nu ska vi arbeta med information till hyresgästerna och förklara de olika delarna i överenskommelsen.

Nästa vecka kommer det att hållas informationsmöten och skickas ut information på fyra språk. De hyresgäster som kommer att få pengar tillbaka kommer dessutom att få individuell information från Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

Så här ser överenskommelsen ut enligt ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen:

• Hyresnivåerna inom Krylbostäders bestånd fastställs till en nivå motsvarande ett genomsnitt på 850 kr per kvm och år.
• Hyresgäster som betalat en högre hyra än den fastställda nivån får sin hyra sänkt ned till den nivån.
• De nittiotalet hyresgäster som Hyresgästföreningen företrätt i hyresnämnden får en rabatt under 2018 ned till den tidigare förhandlade hyresnivå som del av kompensation för felaktigt uttagen hyra.
• Om en hyresgästs krav överstiger den nivå man på detta sätt får genom hyresrabatten ovan får hyresgästen en engångs hyresreduktion på återstående belopp på hyresavin för december 2017.
• Om det därefter kvarstår ytterligare krav för någon hyresgäst betalar Krylbostäder ut det återstående beloppet kontant i december 2017 under förutsättning att hyresgästen lämnar sina kontouppgifter till Krylbostäder.
• Genom förlikningen är parterna också överens om att det ska finnas avtal om förhandlingsordning mellan parterna samt att ordentlig dokumentation över lägenheternas och fastigheternas standard ska upprättas inför kommande års förhandlingar.

Läs också Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.