HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bergadomen fastställs

Kalmar Hovrätten fastställer tingsrättens dom mot de sju ungdomar som fälldes för att ligga bakom branden som förstörde Berga centrum förra hösten.

I februari i år dömdes ungdomarna till ungdomsvård för skadegörelse och grov allmänfarlig vårdslöshet samt anstiftan därtill. Domen överklagades och i dag kom hovrättens dom som alltså fastställer tingsrättens dom.

Hovrätten skriver bland annat att det står klart att ingen av ungdomarna handlade i direkt uppsåt att bränna ned en eller flera byggnader. Frågan har i stället varit om de insett risken för en sådan förstörelse och om de i så fall varit likgiltiga inför det.

Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

”Vid besvarande av denna fråga kan hovrätten inte underlåta att peka på att det vid den tid varom fråga är i målet hade förekommit ett stort antal bränder i Berga, vilka samtliga synes ha anlagts i sopkärl av varierande storlek och där ingen brand fått sådant förlopp som branden i detta mål nu fick. Här förtjänar också påpekas att branden visserligen anlades invid en huskropp men att huskroppens vägg bestod av tegel.” skriver hovrätten och fortsätter:

”Slutligen måste också de tilltalades ungdom och bristande erfarenhet vägas in i denna bedömning. Enligt hovrättens mening ger utredningen mot denna bakgrund inte tillräckligt underlag för att det ska kunna hållas för visst att de tilltalade måste ha insett att det fanns en risk för en omfattande brand. Åtalet för mordbrand kan således redan på denna grund inte vinna bifall.”

Annons

Hovrätten anser dock, precis som tingsrätten, att ungdomarna, med den kunskap de hade om var och hur branden skulle anläggas, borde ha insett att det vid sådant förhållande fanns en fara för omfattande förstörelse av annans egendom.

Läs ocksåSamarbete ska pressa ner hyrorna på Berga äng

”De kan därför inte undgå ansvar för allmänfarlig vårdslöshet och anstiftan därtill, grova brott.” skriver Hovrätten i sin dom.

Bergabranden upp i hovrätten

Annons
Läs också Så ska Stångåstaden sänka arbetslösheten i Linköping Satsning i Berga ska pressa hyror De syr ihop gemenskap i Berga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.