HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Björn kvar vid rodret i Sydost

Nässjö Björn Johansson fortsätter att leda Hyresgästföreningen Sydost. I helgen blev han omvald som regionordförande i ytterligare två år.

Hotell Högland i Nässjö fylldes av ombud, anställda och inbjudna gäster när Hyresgästföreningen Sydost höll sitt fullmäktige, det vill säga årsmöte, i lördags. Drygt hundra personer av dem var röstberättigade förtroendevalda från regionens sex län: Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Jönköping, Östergötland och Gotland.

Det blev ett solklart ja när Björn Johansson omvaldes till ordförande. Det är en post han haft sedan regionen bildades för tio år sedan, sommaren 2009.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

– Det känns bra. Det är ett jätteförtroende jag fått, berättade Björn Johansson i en paus till Hem & Hyra.

Björn Johansson har varit ordförande för Hyresgästföreningen Sydost i tio år. I helgen omvaldes han för ytterligare två år.

Vilka är de viktigaste frågorna under dina kommande två år?

– Det är att vi måste bli fler aktiva och förtroendevalda i våra bostadsområden. Det är det allra viktigaste, förklarade Björn Johansson.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Till övriga styrelsen omvaldes Inger Borg samt Susanne Filipsson på två år. Johny Gustafsson nyvaldes på två år och Anna Johansson kom in genom fyllnadsval på ett år. Urban Gunnarsson och Urban Jönsson har ett år kvar på sitt uppdrag i styrelsen. Även om det fanns ytterligare fem kandidater nominerade blev ingen av dem föreslagna vid mötet.

Fem motioner behandlades och det blev inte mycket till debatt kring dem. En motionär ville att Hyresgästföreningen ska arbeta politiskt så att även parkeringar och garage, där fri hyressättning råder, ska omfattas av hyreslagen och därmed förhandlas. Det framkom på mötet att det hänt att om en hyresvärd inte fått höja hyran så har denne höjt parkeringsavgiften i stället.

– Vi ser detta som ett problem särskilt där det är ont om parkeringar och vi tänker lyfta frågan till förbundsstyrelsen, sade Björn Johansson.

Läs ocksåSovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Tidigare förbundsordförande Barbro Engman, som höll vid mötesklubban, hade även ett anförande kring dagens problematik på bostadsmarknaden, inte minst för svaga grupper. Mötesdeltagarna fick även sitta i grupper och prata om vilka frågor som väcker oro lokalt just nu bland hyresgäster. En mängd frågor kom upp. Bland annat höga vinstuttag, lyxrenoveringar, bostadsbrist, individuell vattenmätning och vräkningar.

Projektet Världens mammor gästade i helgen fullmäktige för Hyresgästföreningen Sydost.

Fullmäktige fick även ta del av projektet Världens mammor, som stöttas av Hyresgästföreningen Sydost. Det startade som ett konstprojekt i Motala för drygt två år sedan. Syftet var att nå kvinnor som sitter hemma. Projektet har sedan vuxit i raketfart och omfattar i dag 400 mammor och 1 500 barn i Östergötland. På plats i Nässjö fanns 50 mammor och barn där flera mammor berättade om sina drömmar för mötesdeltagarna.

Läs mer: Hyresgästföreningen Sydost direktsänder sitt årsmöte

Läs också Efter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagen Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.