Annons

Björn kvar vid rodret i Sydost

Nässjö Björn Johansson fortsätter att leda Hyresgästföreningen Sydost. I helgen blev han omvald som regionordförande i ytterligare två år.

Hotell Högland i Nässjö fylldes av ombud, anställda och inbjudna gäster när Hyresgästföreningen Sydost höll sitt fullmäktige, det vill säga årsmöte, i lördags. Drygt hundra personer av dem var röstberättigade förtroendevalda från regionens sex län: Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Jönköping, Östergötland och Gotland.

Det blev ett solklart ja när Björn Johansson omvaldes till ordförande. Det är en post han haft sedan regionen bildades för tio år sedan, sommaren 2009.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

– Det känns bra. Det är ett jätteförtroende jag fått, berättade Björn Johansson i en paus till Hem & Hyra.

Björn Johansson har varit ordförande för Hyresgästföreningen Sydost i tio år. I helgen omvaldes han för ytterligare två år.

Vilka är de viktigaste frågorna under dina kommande två år?

– Det är att vi måste bli fler aktiva och förtroendevalda i våra bostadsområden. Det är det allra viktigaste, förklarade Björn Johansson.

Annons
Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

Till övriga styrelsen omvaldes Inger Borg samt Susanne Filipsson på två år. Johny Gustafsson nyvaldes på två år och Anna Johansson kom in genom fyllnadsval på ett år. Urban Gunnarsson och Urban Jönsson har ett år kvar på sitt uppdrag i styrelsen. Även om det fanns ytterligare fem kandidater nominerade blev ingen av dem föreslagna vid mötet.

Fem motioner behandlades och det blev inte mycket till debatt kring dem. En motionär ville att Hyresgästföreningen ska arbeta politiskt så att även parkeringar och garage, där fri hyressättning råder, ska omfattas av hyreslagen och därmed förhandlas. Det framkom på mötet att det hänt att om en hyresvärd inte fått höja hyran så har denne höjt parkeringsavgiften i stället.

– Vi ser detta som ett problem särskilt där det är ont om parkeringar och vi tänker lyfta frågan till förbundsstyrelsen, sade Björn Johansson.

Läs ocksåDorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp"Dorothee Hildebrandt med sin cykel i Sharm el-Sheik. Bakom hennes syns en skylt med texten Cop 27, vilket var namnet på FN:s klimatkonferens i den egyptiska turistorten.

Tidigare förbundsordförande Barbro Engman, som höll vid mötesklubban, hade även ett anförande kring dagens problematik på bostadsmarknaden, inte minst för svaga grupper. Mötesdeltagarna fick även sitta i grupper och prata om vilka frågor som väcker oro lokalt just nu bland hyresgäster. En mängd frågor kom upp. Bland annat höga vinstuttag, lyxrenoveringar, bostadsbrist, individuell vattenmätning och vräkningar.

Annons
Projektet Världens mammor gästade i helgen fullmäktige för Hyresgästföreningen Sydost.

Fullmäktige fick även ta del av projektet Världens mammor, som stöttas av Hyresgästföreningen Sydost. Det startade som ett konstprojekt i Motala för drygt två år sedan. Syftet var att nå kvinnor som sitter hemma. Projektet har sedan vuxit i raketfart och omfattar i dag 400 mammor och 1 500 barn i Östergötland. På plats i Nässjö fanns 50 mammor och barn där flera mammor berättade om sina drömmar för mötesdeltagarna.

Läs mer: Hyresgästföreningen Sydost direktsänder sitt årsmöte

Läs också Så ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevalda Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet Efter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.