HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Byggboom i Jönköping

Jönköping Det byggs bostäder så det knakar i Jönköpings kommun. Det visar nya siffror.
Det byggs för fullt i kommunen.

Totalt runt 2 000 nya bostäder byggdes eller blev inflyttningsfärdiga i Jönköpings kommun under första halvåret i år. Det visar Kvartalsrapporten för bostadsbyggande i Jönköpings kommun kvartal 1-2 2017, som presenterades nyligen.

Lägenheter i flerbostadshus dominerar och det med en jämn fördelning mellan bostadsrätter och hyresrätter. 133 nya hyresrätter blev inflyttningsfärdiga under perioden, och 153 nya bostadsrätter.

Läs ocksåByggandet minskar – trots ett skriande behov

Samtidigt pågick byggandet av 554 nya hyresrätter och 554 nya bostadsrätter.

När det gäller byggprojekt som påbörjades under perioden sjönk dock andelen hyresrätter: Av totalt 397 bostäder i kategorin utgjorde bara 17 procent hyresrätter, jämfört med 58 procent bostadsrätter. Resterande 25 procent var bostäder med äganderätt.

Dubbelt så många bostäder än målet

Fram till 2022 räknar kommunen med att det kommer att byggas 9 670 nya bostäder i kommunen. Det framgår av det Kommunala bostadsförsörjningsprogrammet 2017-2022 som precis varit ute på remissrunda och som ska behandlas i kommunfullmäktige i mitten av oktober.

Det skulle innebära cirka 1 600 nya bostäder om året, vilket är dubbelt så många som kommunens minimimål om 800 nya bostäder årligen. Kommunen påpekar dock i programmet att det finns risk att en del planerade byggprojekt inte blir verklighet.

Av bostäderna som planeras dominerar lägenheter kraftigt: 87 procent lägenheter jämfört med 13 procent småhus. Något fler hyreslägenheter än bostadsrätter planeras: 45,3 respektive 43,7 procent. Resterande 11 procent väntas utgöras av äganderätter.

 

Läs ocksåLång kö till små bostäder i Mjölby – nu byggs fler
Läs också Nya hyresrätter på gång i Olofström 160 nya lägenheter ska byggas i Borlänge Nytillskott av lägenheter i Gällivare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.