HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Corona stoppar sommarens familjeläger på Solgården

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Det blir inga sommarläger på Solgården i sommar. Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg menar att man inte kan garantera säkerheten i coronatider och har därför beslutat att pausa lägerverksamheten.
Foto: Kajsa Wedberg
Härligt med en kanottur i viken. Men i sommar blir det inga familjeläger på Solgården på grund av corona.

Tanken var att hålla familjeläger för hyresgäster. Det testades redan förra sommaren och blev mycket uppskattat. Föräldrar och barn bjöds in för en veckas läger på Hyresgästföreningens egna läger- och konferensanläggning Solgården vid Vänerns strand. Sju läger arrangerades med hyresgäster från hela regionen, med bland annat bostadsbolag som medarrangörer. I år skulle verksamheten dessutom utvecklas med fler föreningar. Men så slog coronan till, och efter en egen riskanalys har Hyresgästföreningen tagit det svåra beslutet att ställa in.

– Ungefär samtidigt som Anders Tegnell och folkhälsomyndigheten gick ut med att man kan arrangera kollo i sommar tog vi beslut att ställa in, säger Magnus Elsing, tf chef för boendeenheten.

Läs ocksåBarn och föräldrar får sommarminnen vid Vänern

– Detta är inte kolloverksamhet utan ett familjeläger och då anser vi att vi inte kan genomföra lägret. Vi kan inte garantera att vi inte bidrar till smittspridningen och därför blir det inget läger i år, säger han.

Folkhälsomyndigheten gick i förra veckan ut med beskedet att barn och ungdomar kommer att kunna åka på läger och kollo i sommar. Så lägen lägret ligger lokalt, nära hemmen.

Men eftersom Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg ändrat inriktning sedan förra året, och bjuder in hela familjer, så gäller inte Folkhälsomyndighetens(FMH) mer öppna attityd för de planerade lägren.

Läs ocksåSolgården ger sol, bad och självförtroende

– Vi har följt FHM:s mallar för riskanalys och kommit fram till att det är inte möjligt för oss genomföra lägren, det av hänsyn till både personal och deltagare.

Tre personer hade redan skrivit under anställningsavtal inför sommaren när beslutet togs. Nu har dessa tre säsongsanställda fått besked att de inte får jobba med familjer på Solgården. Riktigt vad de ska göra istället under sina jobbveckor i sommar är än så länge oklart.

– Vi kommer naturligtvis att hitta alternativa sysselsättningar för dem, säger Magnus Elsing. Men riktigt vad de ska syssla med får vi återkomma med. Det är ju ett ganska nytt beslut så det är inte helt klart.

Läs ocksåTid för sommarläger på Solgården

De familjer som anmält sig till sommarens läger har också informerats om att de inte kan komma i år och att verksamheten nu pausats.

– Det är självklart väldigt tråkigt att ge beskedet om att lägret är inställt. Det är många som sett fram mot detta. Men det är ett nödvändigt beslut, säger Magnus Elsing.

Även övriga verksamheter på Solgården påverkas av coronaviruset. Man hyr inte ut de större husen med gemensamma lokaler, utan bara stugorna på området. Den personal som jobbar på Solgården ägnar tiden åt att renovera och rusta upp anläggningen, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat om.

 

 

Corona i Hyressverige
Läs också Hyresgästföreningen söker nya partners för sommarläger vid Vänern P-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.