Annons

Renovering: Det här får du göra på egen hand

Tips & Råd Som hyresgäst har man rätt att sätta en personlig prägel på sin bostad, men det finns stora begränsningar för vad du får lov att hitta på. Hem & Hyra listar vad du kan göra själv – men be gärna hyresvärden om lov för säkerhets skull.
Foto: Pxhere

Att betala förbättringar hemma ur egen ficka är relativt vanligt. En undersökning som opinionsinstitutet Skop utfört på Hem & Hyras begäran visar att så många som 27 procent av hyresgästerna har bekostat ingrepp i hemmet de senaste fem åren.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Överlägset vanligast är att man målat väggar eller tapetserat och tredje vanligast är att hyresgäster på egen hand eller med hjälp av hantverkare lagt in nytt golv.

Hur mycket du själv får lov att förändra din hyresbostad är svårt att svara på. Somliga värdar tillåter hyresgästernas fantasi att sväva fritt medan andra håller kopplet kort, för att försäkra sig om att beståndet håller likvärdigt skick.

Annons

– Man brukar säga att en hyresgäst får lov att sätta en personlig prägel på lägenheten, berättar Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

Läs ocksåRenovering av din hyresrätt – här är allt du behöver veta

En tumregel är att alltid be värden om lov först innan arbetshandskarna åker på – och att be om ett skriftligt svar så att tillståndet dokumenteras. Är du andrahandshyresgäst är manövreringsutrymmet nästan obefintligt – då får du över huvud taget inte lov att göra några renoveringar på eget initiativ.

Det är också absolut nödvändigt att försäkra sig om att arbetet blir fackmannamässigt utfört – annars riskerar du att bli ersättningsskyldig när du flyttar ut. Har du tummen mitt i handen kan det därför vara värt att anlita en hantverkare som utför jobbet – trots att du som hyresgäst inte har rätt till rotavdrag.

Annons

Även själva stilen på renoveringen kan ha betydelse den dagen du flyttar ut. Har du till exempel valt tapeter med avvikande färg eller motiv kan värden tvinga dig att återställa bostaden till ursprungligt skick, varnar Susanna Skogsberg.

Läs ocksåGe rummet ett lyft med lite färg

– Visst får du ha moderna tapeter, men välj inga extremer.

Läs också 7 tips när du anlitar hantverkare som hyresgäst Så undviker du dyr flyttnota

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.