HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

De följer Sveriges kvinnor hem

Landskrona Landskronaborna Emma Svensson och Semira Dizdarevic fick nog av sexuella trakasserier från okända män när de skulle hem sent på kvällarna. Nu har de startat Facebookgruppen ”Vi följer dig hem.”
Foto: Gry Ellebjerg
Emma Svensson, 29 år och Semira Dizdarevic, 23 år hoppas att fler vill engagera sig i framtiden. Facebookgruppen "Vi följer dig hem" är bara till för kvinnor men det finns redan planer på att starta en liknande för män.

Klockan är strax efter 22.00 tisdagen den 7 maj. Semira befinner sig i Landskronas innerstad och är på väg hem från kompisen Emma när hon får syn på tre killar.
”Kolla vilken fin kropp hon har…” ”Kolla röven…”
Ena killen går fram till Semira och frågar varför hon går ensam hem i en stad som Landskrona och tar tag i hennes ena arm. Semira ber honom att släppa och säger att hon har pepparspray.
”Speja du. Allt som händer är att jag blir lite röd i ögonen i några dagar.”
Hon lyckas få fram pepparsprayen och riktar den mot hans ansikte. Först då släpper han och går sin väg.

– I stunden han håller min arm känns det som att nu är det färdigt. Jag kommer inte att komma hem igen. Men jag var ändå tvungen att visa att hallå det är jag som bestämmer här. Det här är bara en av många incidenter, säger Semira.

Läs ocksåAnna surrar med grannarna

– Vi brukar alltid prata i telefon med varandra när vi går hem men den här gången gjorde vi inte det. Jag tror att den här incidenten var droppen. Vi fick nog och kände att vi måste göra något, säger Emma Svensson.

Emma Svensson och Semira Dizdarevic önskar att det fanns fler platser för ungdomar. – Nu finns bara gatorna och de är öppna dygnet runt, säger Emma Svensson.

”Vi följer dig hem” är en Facebookgrupp för kvinnor av kvinnor. I skrivande stund har gruppen över 700 medlemmar och de följer kvinnor hem i alla åldrar i hela landet från Malmö till Sundsvall. Utöver Emma och Semira är det ytterligare sex kvinnor som är med i teamet. Så här funkar det: Om någon i gruppen behöver följe hem och bor i Landskrona kan de bli hämtade på plats. Men vanligast är följe via chatt i telefon. Kvinnan som följs hem får ett kodord som hon ska använda om en hotfull situation uppstår. Om kvinnan säger kodordet kontaktar någon i chattgruppen polisen. Kvinnan de följer hem uppger hela tiden vilken adress hon befinner sig på och samtalet avslutas först när kvinnan är hemma innanför sin dörr.

Nu har ni varit i gång i drygt en månad. Hur har det påverkat er personligen?

Läs ocksåBodde i en dödsfälla – fick kompromissa med värdenBrandtrappa/rökdykare collage

– Jag var på väg hem från en kompis härom kvällen och då slog det mig att jag aldrig gått så rakryggad som jag gör nu. Det var som om hela världen var trygg. Det kändes fantastiskt. Jag vet att jag kan ringa min grupp om jag behöver hjälp. Tänk vilken makt de tagit. Nu tar vi tillbaka den. Nu ger vi tillbaka till tjejerna och lämnar en bättre värld till de små, säger Emma.

Emma Svensson och Semira Dizdarevic säger att de typiska historierna som kvinnorna i Facebookgruppen ”Vi följer dig hem” tar upp handlar om sexuella trakasserier och våldtäkt.

 

Läs också Leylas sinnesnärvaro stoppade lägenhetsbrand När Bernts fru gick bort kraschade allt – nu sover han i trappuppgångar Sköna sommarvibbar i Sundsvall och Luleå för kvarterets unga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.