Annons

Dicksons vill höja hyran i Göteborg

Göteborg Ett tusental hyresgäster hos Robert Dicksons stiftelse i Göteborg riskerar höjda hyror i vår. Stiftelsen vill höja hyran med 3,5 procent från och med april.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Göteborgs största privatägda bostadsstiftelse inleder nu förhandlingar med Hyresgästföreningen om höjda hyror i sitt bestånd.

Robert Dicksons stiftelse vill höja hyrorna med 3,5 procent från och med april i år. Förhandlingarna omfattar även KB Gnistgatan och RDS Montrose.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresförhandlingarna mellan Dicksons och Hyresgästföreningen har på senare år varit en svår nöt att knäcka. För två år sedan tvingades de lokala parterna ge upp och överlåta beslutet om hyrorna åt den partssammansatta Hyresmarknadskommittén i Stockholm.

Även förra året var det knivigt. En av stötestenarna då var Göteborgs stads beslut om att höja avgifterna som fastighetsägare får betala om deras hus står på kommunal mark, den så kallade tomträttsavgälden.

Annons

Senare fick Dickson möjlighet att köpa loss marken som hyreshusen står på, för 110 miljoner kronor. Till slut landade hyreshöjningen på mellan 0,25 och 2,8 procent, beroende på var man bodde.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Höjningen trädde i kraft 1 april 2018. Dicksons hade även den gången ursprungligen yrkat på att få höja med 3,5 procent.

Dicksons äger drygt 1 000 lägenheter i Göteborg. Husen i ligger främst i stadens historiska arbetarkvarter, som Haga, Annedal, Landala, Majorna och Lunden.

Annons

LÄS MER

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Fakta: Hyresprotest i Annedal
  • Hem & Hyra har tidigare berättat om stiftelsens renoveringsplaner på Carl Grimbergsgatan i Annedal. En befarad hyreshöjning på 40–60 procent har väckt stark oro hos hyresgästerna där.
  • De har också protesterat offentligt genom en sorgemarsch i Haga.
  • Stiftelsen har hävdat att en sådan hyreshöjning är nödvändig om renoveringen ska äga rum.
  • I höstas konstaterade länsstyrelsen att Robert Dicksons stiftelse måste slå fast vad man egentligen menar med ”mindre bemedlad”, den grupp som stiftelsen enligt sina egna stadgar ska erbjuda bostäder till.
Fakta: Robert Dicksons stiftelse
  • Robert Dicksons stiftelse grundades 1860 och är en av Sveriges äldsta bostadsstiftelser. Den har sin grund i den förmögne köpmannen Robert Dicksons testamente.
  • Stiftelsen skall skapa möjligheter för vanliga arbetare i Göteborgsområdet, med vanliga eller låga inkomster, att bo med god standard till skäliga hyror.
  • Äger lägenheter över hela Göteborg, bland annat i Haga, Annedal, Majorna, Lunden, Krokslätt och Landala. Bygger mer i Flatås och Gårdsten.
  • Styrelsen utses av Göteborgs kommunfullmäktige.
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.