Annons

Värd skymde fönster med plank – hotas av tvångsförvaltning

Nyheter Värden har både satt upp ett plank och sprejat ­hyresgästens fönster med svart färg. Nu ­ansöker Hyresgästföreningen om tvångsförvaltning.
Foto: Privat
Slutspikat. Den riksbekanta plankstriden har fått en lösning. Hyresgästen har erbjudits en annan lägenhet och ska flytta.

Värden Bror Andersson i småländska Stockaryd har ett minst sagt egendomligt sätt att förhålla sig till en av sina hyresgäster. I ett svep ville han höja hyran för ­Gull-Britt Karlsson från 4 900 kronor till 6000 kronor – utan ­förhandling. När hon valde att ­betala den gamla hyran gick värden till tingsrätten för att få henne avhyst, men tvingades till slut att i stället betala Gull-Britt Karlssons rättegångskostnader på 20 000 kronor.

Där hade historien kunnat ta slut – men den har precis börjat. Under förhandlingen hade hyresvärden hotat med att ”ta lagen i egna händer” om inte tingsrätten gick på hans linje.
Hoten tar sig uttryck i att värden, omedelbart efter att dörrarna till tingsrätten i Eksjö slagits igen, åker till Gull-Britt Karlssons lägenhet och spikar igen den ena av hennes ytterdörrar med två plankor. Sovrumsfönstrets utsida sprejas med svart färg med motivet att hyresgästen tittar ut för mycket genom fönstret. De kringboende måste skyddas, har värden tidigare förklarat för Hem & Hyra.
Kronofogden måste åka ut och ta bort det säregna arrangemanget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Historien fortsätter med att värden låter resa ett fristående plank utanför det nu rengjorda fönstret för att förhindra Gull-Britt Karlsson från att titta ut. Även det togs bort av Kronofogden.

– Jag ska sätta upp ett nytt plank. Det är ju min tomt, har Bror Andersson tidigare sagt.

Annons

Tilltagen gjorde att Bror Andersson nominerades till Värsta värden i Hem & Hyra 1/2019.

Läs ocksåBeslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt husetHuset kommer att omges av tvångsförvaltning.

Under hösten har även värden, enligt Hyresgästföreningen, satt upp information med Gull-Britt Karlssons personliga uppgifter på en allmän anslagstavla vid två tillfällen. Därtill ska han ha sänkt värmen så att Gull-Britt haft en inomhustemperatur på 16  grader.
Alla dessa händelser gör att ­Hyresgästföreningen anser det motiverat med tvångsförvaltning.

– Det rör sig om allvarliga trakasserier mot en enskild hyresgäst, säger Ena Hodzic, jurist på Hyresgästföreningen.

Annons

Gull-Britt Karlsson menar att det inte skadar att försöka få ­igenom en tvångsförvaltning.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Jag ger mig inte. Han har gett sig på fel kärring.

Läs också Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Pandemin hindrar svåra hyresnämndsfall - fick leva flera år i skadad lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.