Annons

Första stora hyresuppgörelsen klar i Göteborg

Göteborg Hyresgäster hos Balder kommer att få sin hyra höjd med i snitt 0,7 procent 2018. Det är resultatet av årets första stora hyresuppgörelse i Göteborg.
Balderflagga
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Drygt 2 600 hushåll i Göteborg får höjd hyra med 0,7 procent 2018.

Hyreshöjningen för de drygt 2 600 hushåll som bor hos Balder i Göteborg blir mellan 0,55 och 1,15 procent, beroende på vilket hus man bor i.

Men snittet är en hyreshöjning på 0,7 procent. För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor motsvarar det 42 kronor i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Höjningen gäller från den 1 januari, men höjningen för januari, februari och mars kommer att hamna på hyresavierna för april, maj och juni.

Balder hade yrkat att få höja 2,8 procent, men slutresultatet blev alltså samma höjning som ifjol. En skillnad mot förra året är att förhandlingarna är klara betydligt snabbare den här gången.

Sara Andersson är förhandlingsansvarig för Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Vi ser väldigt positivt på att en stor privatvärd som Balder är först ut. Hyresgästerna får veta i tid vad deras nya hyra blir och det visar på att Balder tar någon form av ansvar i den här frågan, säger Sara Andersson.

Hon beskriver förhandlingsklimatet som gott.

– Men det är klart att det varit tuffa diskussioner. Vi har suttit hela hösten med det här.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Hyresuppgörelsen gäller enbart lägenheter i Göteborg. För Balders bestånd i Ale, Lerum och Kungälv pågår fortfarande förhandlingar.

LÄS MER:

Annons

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2018 – hela listan

Här är värdarna i Västra Götaland som vill höja hyran 2018

 

Fakta: Balder

Hyresvärden Balder är ett av de största privatägda bostadsbolagen i Västsverige.

I Göteborg äger företaget bland annat många lägenheter i Gamlestaden, på Smörslottsgatan vid Östra sjukhuset, Långströmsgatan på Hisingen, runt Kosmosgatan i Bergsjön samt i stjärnhusen intill Frölunda torg.

Dessutom äger Balder en stor mängd fastigheter i centrum.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.