HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fyra nya Dalahyror klara

Ludvika Kopparstaden i Falun höjer hyrorna med 0,3 procent, Ludvikahem och Morastrand höjer hyrorna med 0,4 procent, Hedemorabostäder höjer hyrorna med 0,45 procent.

I och med den avslutade förhandlingen i Hedemora är den åttonde nya kommunala hyran i Dalarna klar. Gagnefbostäders hyresgäster slipper hyreshöjning nästa år och hittills högsta höjningen får de som bor hos Hedemorabostäder, 0,45 procent.

– Vi är nöjda med överenskommelsen och har tillsammans med bolaget också kommit överens om att en underhållsplan ska tas fram för de kommande fem åren vilket också visar på ett ansvarstagande från Hedemorabostäder, säger förhandlare John Oknelid på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Om förhandlingen med Kopparstaden kommenterar han i ett pressmeddelande:

– Vi har gjort en bra förhandling och det är en bra överenskommelse för hyresgästerna. Det är en låg hyreshöjning, 0,3 procent betyder 18 kronor mer i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter. Kopparstaden har en bra ekonomi och den här förhandlingen har sett till att även hyresgästerna får ta del av det.

Hyresgästföreningen är också nöjda med överenskommelsen på 0,4 procent i Ludvika som alltså ligger något över hyreshöjningen i grannkommunen Smedjebacken. Där höjer kommunala Bärkehus hyran med 0,3 procent.

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

– Vi har haft en bra förhandling med Ludvikahem och har snabbt kunnat enas kring en överenskommelse som är bra för hyresgästerna. Den här hyreshöjningen ligger helt i linje med resten av Dalarnas län och vad vi hade förväntat oss, kommenterar John Oknelid som lett förhandlingarna även i Ludvika.

Förhandlingen mellan Hyresgästföreningen och Morastrand slutade med en snitthyreshöjning på 0,4 procent. Morastrand ville höja hyran med 1 procent något som Hyresgästföreningen sa nej till med hänvisning till det rådande ekonomiska läget. För hyresgästerna innebär den nya hyran en höjning på mellan 0 till 80 kronor i månaden.

– Vi är nöjda med resultatet i årets förhandling i Mora och tycker det är en balanserad överenskommelse. Morastrand står inför utmaningar men med det gynnsamma ekonomiska läget så var det orimligt med en högre höjning, säger Jan Dahlquist förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Ytterligare två kommunala bostadsföretag i Dalarna har lämnat sina yrkanden men inte förhandlat klart: Orsabostäder har begärt hela 2,62 procent, läs mer om det höga budet här. Vansbrohem vill höja hyrorna med 1,78 procent.

Fakta: Dalahyror 2016
Bostadsföretag Höjning i procent
Gagnefsbostäder 0
Bärkehus 0,3
Kopparstaden 0,3
Gamla Byn 0,35
Ludvikahem 0,4
Morastrand 0,4
Rättviksfastigheter 0,4
Hedemorabostäder 0,45
Läs också Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Fyra nya Dalahyror klara

Dalarna De kommunala hyrorna i Leksand, Vansbro, Älvdalen och Orsa är klara. Högst höjning får Vansbrohems hyresgäster, 1,3 procent, hyrorna i Orsa höjs 1,2 procent.
De nya kommunala hyrorna i Vansbro är klara. Höjningen blir 1,3 procent. Foto: LENA MATTSSON

Alla kommunala hyror utom de i Säter och Gagnef är nu klara. Högst höjning hittills får hyresgästerna i Mora och Vansbro. Lägst höjning får de som hyr i Leksand, Smedjebacken, Ludvika och Rättvik, 0,5 procent.

Även i år har uppgörelsen i Älvdalen gjorts  för att minska gapet mellan kvadratmeterhyran i små och stora lägenheter. Hyrorna höjs med 80 kronor för dem som bor i ettor och tvåor. De som hyr treor och fyror får betala en femma till, hyran höjs med 85 kronor i månaden.

Läs också24-åring dömd för brand i hyreshus i Leksand

– Det som är dyrast i alla lägenheter är kök och badrum, där är kostnaderna de samma oavsett om det gäller en etta eller en fyra. När hyreshöjningen sker i procent för alla lägenhetstyper stiger kvadratmeterpriset fortare i de större lägenheterna och det håller inte i längden. Därför har vi valt den här modellen, sa Jan Dahlquist, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Borlänge efter fjolårets förhandlingar.

Fakta: Nya Dalahyror
Hyran 2015 Procent
Bärkehus 0,5
Leksandsbost 0,5
Ludvikahem 0,5
Rättviksfast 0,5
Gamla Byn 0,7
Hedemorabost 0,9
Kopparstaden 1,1
Malungshem 1,1
Tunabyggen 1,2
Orsabostäder 1,2
Morastrand 1,3
Vansbrohem 1,3
Norra Dalarnas fast 80-85 kronor
Läs också Hallå där, Anders Eklund... Glömde oljan på spisen – man åtalas för brand i Leksand Leksand: Brandutredning klar – ung man misstänks Brand i Leksand – oklart när drabbade kan flytta tillbaka

Fyra nya Dalahyror klara

Dalarna Hyrorna i Mora, Vansbro, Malung-Sälen och Leksand är färdigförhandlade. I tre av förhandlingarna har höjningarna gjorts per lägenhetstyp.

I ytterligare tre Dalakommuner har årets hyresuppgörelser gjorts per lägenhetstyp som tidigare i Älvdalens kommun.

För dem som hyr av Morastrand höjs hyrorna för ettor med 73 kronor i månaden, tvåor 78 kronor i månaden och för de större lägenheterna höjs hyran med 83 kronor i månaden. I genomsnitt för alla lägenheter blir hyreshöjningen i de kommunala lägenheterna i Mora 1,7 procent.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

I Vansbrohems lägenheter höjs hyran med 70 kronor i månaden för ettor, 75 kronor för tvåor, 80 kronor för treor och 85 kronor mer i månaden för fyror. Den genomsnittliga höjningen blir 1,7 procent.

Hyrorna hos Malungshem höjs enligt följande: ettor 60 kronor mer i månaden och tvåor 65 kronor i månaden. Det gäller även om lägenheterna saknar kök och istället har kokvrå eller kokskåp. Treorna får en hyreshöjning på 70 kronor, fyrorna 75 kronor och femmorna 80 kronor.

Förhandlare Jan Dahlquist förklarar att man valt att göra höjning efter lägenhetstyp för att något minska gapet mellan kvadratmeterhyran för de små och stora lägenheterna.

Läs också"Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningarMagnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

– Det som är dyrast i alla lägenheter är kök och badrum, där är kostnaderna de samma oavsett om det gäller en etta eller en fyra. När hyreshöjningen sker i procent för alla lägenhetstyper stiger kvadratmeterpriset fortare i de större lägenheterna och det håller inte i längden. Därför har Hyresgästföreningen i år valt den här modellen istället för den vanliga procenthöjningen, säger Jan Dahlquist.

Som exempel tar han det faktum att en höjning på 1 procent i en fyra med en hyra på 6 000 kronor blir 60 kronor medan det för en etta med 3 000 kronor i månadshyra blir en höjning på 30 kronor.

I Leksand höjs hyrorna med 1,5 procent. Förhandlingarna i Orsa och Smedjebacken är strandade och i Falun, Borlänge, Hedemora, Gagnef och Säter pågår fortfarande hyresförhandlingarna.

Läs ocksåHyresförhandlingarna har strandat i Vänersborg
Fakta: Dalahyror 2014
Bostadsföretag Hyreshöjning 
Bärkehus Strandat
Gamla Byn 1,2
Leksandsbostäder 1,5
LudvikaHem 1,3
Malungshem 1,4
Morastrand 1,7
Norra Dalarnas fastigh 1,5
Orsabostäder Strandat
Vansbrohem 1,7
Läs också Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster Strandade hyresförhandlingar i Alingsås - Förhandlingschefen: "Festen är över"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.