HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Handskrivet svartkontrakt användes som bevis – hyrde ut till prostituerade i flera månader

Malmö Polisens spaning mot ett hyreshus i södra Malmö avslöjade en andrahandshyrd bordell. Nu har uthyraren, en 48-årig hyresgäst, tvingats ge upp bostaden för gott. På samma sätt förlorar en känd hallick två lägenheter.
Foto: Anders Paulsson/Polisen

Det är sen vårkväll och börjar mörkna i hyreshusområdet på Lindängen i södra Malmö. Utanför ett av husen går en man i brun jacka fram och tillbaka. Det verkar inte som han bor där utan mer som om han väntar på någon. Så resonerar en polis som sitter dold i en lägenhet strax intill och iakttar vad som sker. Just den här kvällen finns en aktiv prostitutionsannons på nätet kopplat till adressen. Till slut stannar mannen till vid en port med mobilen i handen. Strax därpå kommer en tjej i vit tröja ner, öppnar upp och släpper in honom.

En halvtimme senare stoppas mannen av civilklädda polisspanare i trapphuset när han lämnar en av lägenheterna. I hans telefon finns en tydlig sms-konversation där han förhandlar med kvinnan från annonsen om ett sexköp. Han vill stanna hos henne i två timmar och inte använda någon kondom.

Läs ocksåKvinna åtalas för bordelluthyrning av hyresrätt – polisen spanade genom brevinkastetPolisen grep en hallick i en lägenhet

Prostitutionen är spridd i hyreshusområden

Scenen i hyreshuset utspelade sig i våras och allt följer mönstret för hur polisen idag arbetar mot prostitutionen. Just den här lägenheten var under perioden en känd prostitutionsadress, vilket enligt polisen gick ut över grannarna i huset och ledde till klagomål.

Polisen bilder från bordellen i lägenheten
Polisens bilder från tillslaget mot bordellen i lägenheten.

Lägenhetshotell och andrahandsuthyrda hyresrätter är idag en förutsättning för sexhandeln och det är till bostadsområdena som polisen måste ta sig för att jaga hallickar och sexköpare. I tvårummaren på Lindängen bodde vid tillslaget tre rumänska tjejer som sålde sex. Det handskrivna andrahandskontraktet var svart och sett till dokumentet hade lägenheten fungerat som en bordell i minst ett halvår.

Läs mer: Så hyr du ut säkert – annars kan du lägenhet bli en bordell

Läs ocksåSmåbarnsmamman ”Emma” sålde sex i lägenheten – hävdar att sambon tvingade henneSambon kunde i realtid följa när småbarnsmamman tog emot kunder för sex hemma i lägenheten. Han spelade också in och sparade filmerna på sin dator.

Efter att tillslaget kommit till fastighetsägaren Victoriahems kännedom sade bolaget upp den 48-årige hyresgästens kontrakt, främst motiverat med att lägenheten hade använts ”för sådan näringsverksamhet eller liknande verksamhet som är brottslig”, det vill säga prostitution. Men även kopplat till svartuthyrningen. I det här fallet pekade värden dessutom på att mannen själv sedan flera år bodde på en adress i centrala Malmö. Alltså behövde han inte längre lägenheten på Lindängen, enligt resonemanget. När han ställdes inför bevisningen och den kommande förhandlingen i domstolen flyttade han direkt. Den 29-årige och misstänkte sexköparen förnekar brott men väntar just nu på rättegång.

Hallick förlorade kontrakt efter hemlig polisoperation

Tömningen av Victoriahems lägenhet är inte den enda i sitt slag under våren och sommaren i Malmö. Även en annan och betydligt större prostitutionshärva kopplad till lägenhetsbordeller i Malmö har fått sitt hyresrättsliga efterspel. En dömd 37-årig lägenhetshallick har kastats ut från två av sina lägenheter, vid Mobilia och Caroli, som han haft förstahandskontrakt för.

Polisen spanar på sexköpare i amlmö
37-åringen (i blått) var tidigare ostraffad när polisen fick upp ögonen för hans lägenhetsaffärer. I Malmö följde de honom och kvinnorna i lägenheterna i månader

Bostäderna var två av ett femtontal som mannen kontrollerade under en period och hyrde ut i andra hand och specialinriktat mot prostituerade från Östeuropa. Detta enligt domen i Malmö tingsrätt. Mannen dömdes till två års fängelse för grovt koppleri i det unika rättsfallet som kom till efter polisens Operation Samba som Hem & Hyra rapporterat utförligt om.

Fallet var speciellt eftersom det prövade en hyresgästs, den 37-åringe hallickens, ansvar för vad som händer i en andrahandsuthyrd lägenhet. Han visste att de skulle användas som bordeller och tjänade pengar på det, ansåg Malmö tingsrätt. Hyreskontrakten för de två aktuella revs när mannen slutade betala hyra eftersom han satt häktad. Tingsrätt och Hyresnämnd bekräftade senare fastighetsägarnas beslut att kasta ut honom.

En 50-årig medåtalad hallick i lägenhetsfallet struntade i rättegången och håller sig fortfarande undan, utomlands enligt misstankarna.

– Han är häktad i sin utevaro och man har än så länge inte hittat honom. Vi får se om han dyker upp, säger Lena Körner, kammaråklagare vid riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.

Läs ocksåHyrde ut till prostituerade 79 gånger – nu hamnar hyresgästen i fängelseprostitution i lägenhet
Fakta: Tipsa Hem & Hyra: Vad har du varit med om?

Vad vet du om sexhandel i hyreshus? Har du varit med om något som du tycker att vi ska skriva om? Hör av dig till oss!

Här finns en utförlig guide till hur du lämnar tips på ett säkert sätt

Fakta: Sexköp och lagen - så funkar det

Det är lagligt att sälja sex i Sverige men förbjudet att köpa eller ens försöka köpa. Nuvarande lagstiftning, kallad “torsklagen”, kom 1999.

Brottet sexköp kan idag ge böter eller upp till ett år i fängelse. Sexköpare kan få böter via en dom i tingsrätten, eller via ett strafföreläggande som aldrig når domstolen och där processen går snabbare.

Koppleri innebär att någon tjänar pengar på en annan persons prostitution, till exempel genom att medvetet erbjuda marknadsföring, lokal eller lägenhet för prostitution. Detta kan ge upp till fyra års fängelse i normalfallet, vid grovt brott högst tio år.

Människohandel är när någon exempelvis ”rekryterar, transporterar, inhyser” en person för prostitution, eller andra syften som exempel tvångsarbete eller krigstjänst. Kan ge mellan sex månaders och fyra års fängelse.

Aktuellt 2022: Regeringen har lagt fram ett förslag om att införa fängelse som enda straff för sexköpare.

Läs också Lägenhetshallick döms till fängelse – viktigt rättsfall för alla hyresgäster Hyrde ut bostäder i andra hand för sexhandel - dömd lägenhetshallick åtalas igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.