HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här får folket bestämma vad som ska byggas

Sandviken Sandvikenhus ska bygga nytt i Storvik. Cirka 20 miljoner finns avsatt. Allt annat är öppet. I en lite annorlunda process ska invånarna nu under hösten få vara med och bestämma placering och utformning av lägenheterna.
Foto: Mats Jonsson
Storvik är på väg att få sina första nya hyreslägenheter på många år.

Storvik är Sandvikens kommuns näst största tätort. Befolkningsutvecklingen har varit positiv under senare år. Men det är länge sedan det byggdes nya hyresrätter i kommundelen.

– Det är många, många år sedan. Kanske inte sedan miljonprogrammets dagar, säger Stefan Lundqvist, Sandvikenhus vd.

Läs ocksåIngemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna

Men nu har det kommunala bostadsbolaget bestämt sig för att göra en  nysatsning i Storvik.

– Det är vår roll att visa vägen och ta ansvar för att kommunen lever.

Men för ovanlighetens skull finns det bara styrelsebeslut om att det ska byggas och ungefär hur stor investeringen får bli. Nämligen cirka 20 miljoner kronor.

Läs ocksåGudrun och grannarna utan balkong två somrar i rad efter ras: "Bedrövligt"En balkong är helt borta efter raset. Övriga stöttas med byggställningar för att inga fler olyckor ska inträffa. Men hyresgästerna har varit utan sina uteplatser i ett drygt år nu. Hyresvärden har satt ut utemöbler som en kompensation i väntan på de n

Allt annat lämnas öppet för eventuellt blivande hyresgäster och andra intresserade medborgare att tycka till om.

– Vi ska så långt det är möjligt anpassa oss efter de förslag och önskemål som kommer in, säger Stefan Lundqvist.

Sandvikenhus använde sig av samma koncept förra gången företaget byggde nytt utanför centralorten. Då handlade det om Järbo.

Läs ocksåAthena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

– Erfarenheterna därifrån är mycket goda. Intresset var stort. Och det blir en helt annan medvetenhet om kostnaderna när man själv får vara med och påverka.

Tidsplanen för bygget i Storvik är tajt. I september drar den så kallade medborgardialogen igång med bland annat öppet hus. Sandvikenhus presenterar några alternativ och sedan får folket tycka fritt.

Målet är byggstart i slutet av 2021 eller början av 2022 med inflyttning ett år senare.

– Det kan handla om 10-20 lägenheter. Men allt hänger på hur upphandlingen går, säger Stefan Lundqvist.

 

Läs också Evy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.