Annons

Hela lägenheten totalförstörd: ”Som om någon målat tak och väggar svarta”

Malmö Mögel täcker väggar och tak i flera rum. Vanvården kom som en chock för hyresvärden som nu vill slänga ut hyresgästen. "Det gick inte att andas där inne", säger Roberto Laiolo, på Rosengårds fastighets AB.
Foto: Hyresvärden

Hyresgästen, en man i 75-årsåldern, anmälde en fuktskada till hyresvärden. När värdens personal klev innanför dörren till trerummaren fick de en chock.

– Jag har aldrig sett något liknande. Aldrig. Och jag har varit i branschen rätt länge. Det såg ut som om någon hade målat tak och väggar svarta. Man ville inte kliva in där över huvud taget, säger Roberto Laiolo, förvaltare på Rosengårds fastighets AB som äger flerfamiljshuset på Rosengård.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hela lägenheten var fylld med mögel. Enligt hyresvärden handlar det om skador i en ”otrolig omfattning”. Flera rum är så allvarligt skadade att det innebär en fara för människors hälsa.

– Det gick inte att andas där inne. Stanken var fruktansvärd när vi öppnade lägenhetsdörren, säger Roberto Laiolo.

Annons
Roberto Laiolo, förvaltare på Rosengårds fastighets AB.

Hyresvärden vill nu riva hyresgästens kontrakt på grund av vanvården, som man anser att hyresgästen gjort sig skyldig till. Värden har vänt sig till hyresnämnden för att få grönt ljus. I en skaderapport som lämnats in som bevisning mot hyresgästen syns möglet täcka väggar och tak på bild efter bild. I ett rum står en ensam kontorsstol på parkettgolvet. Hela taket och de två väggar som syns på bilden är helt täckta av mögel. Det går inte att se varken tak- eller väggfärg för den svarta sörjan. På en annan skymtar en madrass på golvet. I köket är golvet upprivet, persiennerna neddragna och på väggen intill matplatsen växer också möglet.

Exakt hur skadorna har kunnat bli så omfattande vet inte hyresvärden. Enligt handlingarna till nämnden kan det vara en kombination av att det bott för många i lägenheten samtidigt som man har satt igen ventilationen i både badrum och kök.

– Men vi vet inte exakt vad som har hänt, hur det har kunnat bli så här. Inte ens de som har genomfört besiktningen har sett något liknande tidigare, säger Roberto Laiolo.

Törnrosen på Rosengård

En större tidigare vattenskada på golvet i köket har heller aldrig anmälts till hyresvärden. Enligt hyresvärden är lägenheten i princip obeboelig och det krävs omfattande renoveringar för att återställa den. Det handlar om att riva ut all inredning och slipa ner väggar och tak till betongen.

Annons

– Jag kan inte uppskatta några kostnader men det krävs en total sanering om någon ska kunna bo där igen, säger Roberto Laiolo.

Hem & Hyra har inte lyckats nå hyresgästen. Men till hyresvärden har hyresgästen uppgett att han har varit utomlands i några månader. Och när han kom hem ska han ha upptäckt möglet och anmält detta till hyresvärden.

Läs också De är på jakt efter fukt och mögel Kvinnorna har fått nog efter råttinvasionen: "Jag är livrädd för att bli biten" MKB sålde 1 660 hyresrätter - här hamnade pengarna Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.