Annons

Hon delar inte Kalmarhems vinst

Kalmar ​Kalmarhem hör till de tio kommunägda bolag i landet som ökat sin vinst mest de senaste tre åren. Men Madeleine Fridland och andra hyresgäster får inte del av kakan. Underhållet har till och med minskat.

​Madeleine Fridland betraktar bistert sitt sovrumsfönster på Silkeborgsgatan i Kalmar. Längs fönsterkarmen, intill sängens huvudgärd, är det fullt av vadd och handdukar för att täta draget.

– Till vintern får jag ha ännu mer, och i alla fönster. Det är hopplöst, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De dåliga fönstren i området är ett ständigt samtalsämne bland grannarna. I vissa lägenheter rinner det vatten ner på golvet vid rejält regn. Värden Kalmarhem har försökt åtgärda problemet med gummilister, men det har inte hjälpt. Och några nya fönster har det inte blivit, trots att Madeleine Fridland hört löften från bolaget i många år.

Annons

– De har inte pengar, säger hon. Jag har bott här i 13 år, och de har pratat om fönstren lika länge.

Faktum är att Kalmarhem tillhör de tio kommunala bostadsbolag i landet som ökat sin vinst mest de senaste tre åren: med 157 procent sedan förluståret 2008, enligt Hem & Hyras granskning.

Annons
Läs ocksåKalmarhem vill att hyresgäster ska agera mot våld i hemmet
I år räknar man med en vinst på omkring tio miljoner kronor, mycket tack vare sänkta räntor och rationaliseringar. Men samtidigt har underhållet minskat, från 148 kronor per kvadratmeter 2008 till 131 kronor per kvadrat i årets budget.
Företagets eget mål är 150 kronor per kvadratmeter.
 
Kalmarhem har hittills valt att använda vinsten till att lösa lån och sänka räntekostnaderna. Vd Britt Johansson medger att målet för underhållet har fått stå tillbaka.
 
– Jag hoppas att vi ska orka upp till den nivån 2012. Vi har prioriterat resultatet i första hand.
 
Tio miljoner kronor är en helt nödvändig vinstmarginal, enligt Britt Johansson. Helst ska den växa. Men hyresgästerna har ändå fått del av vinsten, menar hon. Hyreshöjningarna har varit förhållandevis blygsamma, och servicen bedöms som god.
 
– Våra kunder har inte fått lida för detta, säger Britt Johansson. Att vi får stabilitet och en bättre ekonomi gynnar alla.
 
Kalmarhems resultat efter finansnetto
2010: 10,1 miljoner kronor i vinst.
2009: 17,6 miljoner kronor i vinst.
2008: – 24,9 miljoner kronor.
2007: – 50,5 miljoner kronor.
 
Läs mer om Hem & Hyras granskning här:

Läs också Kalmarhem höjer hyran med 1,8 procent Kalmarhem kräver plötsligt straffavgift  I Kalmar får alla studenter tak över huvudet Kalmarhem gör studentbostäder till vanliga hyresrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.