Annons

Efter Hem & Hyras avslöjande: Hotellifieringen kan kosta Brodderud 180 000 i sanktionsavgift

Mariestad Efter att Hem & Hyra avslöjat Brodderuds olovliga hotellifiering började kommunen utreda. Nu föreslås en sanktionsavgift på 183 360 kronor. "Avgiften borde vara högre och frågan är om ens det skulle avskräcka", säger Fatima Hamdi, en av de drabbade hyresgästerna.
Hyresgästen Fatima Hamdi tycker det är bra att kommunen föreslår en sanktionsavgift för hotellifieringen. "Men frågan är om det verkligen avskräcker Brodderud tillräckligt". säger hon.
Foto: Anders Lundqvist
Hyresgästen Fatima Hamdi tycker det är bra att kommunen föreslår en sanktionsavgift för hotellifieringen. "Men frågan är om det verkligen avskräcker Brodderud tillräckligt". säger hon.

I höstas avslöjade Hem & Hyra att Brodderud Fastigheter olovligen gjort om hyresrätter till hotellägenheter i Gamla stan i Mariestad. Kvarboende hyresgäster berättade om en otrygg hemmiljö där okända personer ofta dök upp med resväskor samt ständiga missförstånd och konflikter.

Fatima Hamdi är en av de drabbade hyresgästerna. Hon säger att situationen bara blivit värre.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Nu senast var det en förtvivlad granne som ringde mig och bad mig komma till tvättstugan för att medla. Det visade sig att ett par unga killar som hyrde en av hotellägenheterna hade satt igång och tvätta på min grannes tvättid. Och det var inte första gången som det hände, säger Fatima Hamdi.

De unga männen talade ingen svenska, men efter en stund stod det klart att de fått tillstånd att använda tvättstugan när de hämtade ut sina nycklar på Hotel Vänerport. Problemet, enligt Fatima Hamdi, var att de inte förstått eller fått information om att de måste boka tvättid i förväg.

Kommunal utredning

Efter att Hem & Hyra och Mariestads Tidningen rapporterat om Brodderuds hotellifiering samt ett inskickat klagomål bestämde sig Mariestads kommun för att starta en egen undersökning.

Annons

– Vi har blivit informerade om att det kan förekomma otillåten hotellverksamhet och undersöker nu hur det förhåller sig, sade byggnadsinspektör John Skog.

För att bedriva hotellverksamhet måste man ha ett särskilt bygglov. Exempelvis är kraven för brandskydd andra om man driver hotell än om man hyr ut bostäder för permanent boende.

– Det kan exempelvis handla om att utrymningsvägar måste märkas ut på ett annat sätt om det hela tiden vistas nya personer i lokalerna, sade John Skog.

Läs ocksåFick 490 000 via Swish – bolag åker på skattesmäll efter hotelluthyrningUmami Easy Living Sundbyberg

Brodderud Apartments annonserar ut hotellägenheter via nätsajten Booking.com. I en recension finns en bild tagen från en av lägenheterna med förhandlingsordning på Hamngatan.

Brodderud Apartments annonserar ut hotellägenheter via nätsajten Booking.com.

Annons
Booking-bilder som bevis

Som bevis i utredningen använder kommunen bilder som Brodderud själv lagt upp på hotellbokningssidan Booking.com. Bilderna visar att minst en fastighet i Gamla stan används som hotell trots att det inte finns tillstånd. Därför förslår tjänstemännen att Brodderud ska betala en sanktionsavgift på 183 360 kronor.

Brodderud har fram till den 19:e april möjlighet att komma in med en förklaring till hur verksamheten ser ut. Därefter kan tjänstemännen välja att undersöka saken vidare eller skicka ärendet vidare till byggnadsnämnden som får ta beslut om den slutgiltiga avgiften.

Hem & Hyra har sökt Brodderuds ägare Lars Runberg för en kommentar men har inte lyckats nå honom.

Läs också Privatvärd kastar in handduken i bulvanmål – hyresgäst på Östermalm vann i tingsrätten Ockerhyror och polisrazzior – nu stoppar Wallenstam kritiserad företagsuthyrning Wallenstams "premiumlägenheter" hyrdes ut av mellanhand – 4 800 kronor för två dygn Hyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.