HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus

Bromma I november 2020 blev Ballo Zachrissons fastighet i Traneberg tvångsförvaltat. Den ökända hyresvärden har överklagat beslutet ända upp i Svea hovrätt. Men hovrätten anser att huset ska fortsätta att stå under tvångsförvaltning.
Foto: Linda Dahlin
Fortsatt tvångsförvaltning för hyresvärden Ballo Zackrissons fastighet på Hallebergsvägen i Traneberg.

Hyresgästerna på Hallebergsvägen 29-33 i Traneberg har fått utstå trakasserier i åratal av den ökända hyresvärden. De har vittnat om en hyresvärd som satt oskäliga hyror, fört anteckningar om vad hyresgästerna gör i huset och hotat hyresgäster som vittnat mot henne.

Hem & Hyra har skrivit om hyresvärden Ballo Zachrissons förvaltning åtskilliga gånger genom åren. Hittills har den 79-åriga hyresvärden varit aktuell i över 500 olika rättsprocesser som rör hennes förvaltning.

Läs ocksåVärstingvärd hotas av tvångsförvaltning - igen

Förra året var hon åter aktuell då ett av hennes bolag Förebyggare N & B Fastigheter AB:s hus på Hallebergsvägen i Traneberg blev tvångsförvaltat efter ett beslut i hyresnämnden.

Hem & Hyra har tidigare berättat om beslutet och om hur hyresgästerna kände sig övervakade och trakasserade av hyresvärden.

Tvångsförvaltning är en ytterst ovanlig åtgärd och i det här fallet handlar det om fem år. Det är Stockholmshem som ska stå för förvaltningen enligt hyresnämndens beslut.

Läs ocksåVärstingvärd får maxstraff - hyreshus tvångsförvaltas

Ballo Zachrisson menar att det inte finns några skäl för tvångsförvaltningen och överklagade beslutet till Svea hovrätt. Hon hävdar att det inte finns några brister i förvaltningen av huset och att hon varken hotar eller trakasserar hyresgästerna.

Men hovrätten går på hyresnämndens linje i sitt beslut och därmed står tvångsförvaltningen fast.

I beslutet som kom i somras står det bland annat: ”Det står klart att det som hittills har anförts om Förebyggares agerande har varit olägenheter som drabbat hyresgästerna. Genom den muntliga bevisningen framgår dock att det framför allt är hyresvärdens sätt att kontrollera och bevaka hyresgästerna
som i hög grad och under en längre tid har påverkat hyresgästernas boendemiljö och psykiska mående på ett negativt sätt.”

Läs ocksåLättnad bland hyresgästerna efter tvångsförvaltningen

Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, och den som har drivit ärendet om tvångsförvaltningen, säger att hovrättens beslut är efterlängtat av hyresgästerna.

– Nu kan de åter igen få lite lugn och ro och känna sig trygga i sina hem. De har känt sig jagade och påpassade av hyresvärden. Det är skönt att Stockholmhem blir en barriär mellan hyresvärden och hyresgästerna, säger han.

Nästa steg blir att begära att Stockholms stad tvångsinlöser fastigheten, berättar han:

– Tillsammans med hyresgästerna kommer Hyresgästföreningen att begära att kommunen tvångsinlöser fastigheten, då skulle hyresvärden bli helt diskvalificerad från att förvalta den.

Förebyggare N&B Fastighets AB ska ersätta Hyresgästföreningen för dess rättegångskostnader med 28 000 kronor.

Hem & Hyra har försökt att nå Ballo Zachrisson för en kommentar, men inte lyckats.

Läs också Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Stal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.