Annons

Hyresgästbasen om direkthöjd hyra: ”Är djupt omoraliskt”

Nyheter Rekordmånga hyresgäster fick i år en högre hyra utan att den var förhandlad. Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, är upprörd över värdarnas agerande.
Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

Tiotusentals hyresgäster fick under år 2023 en direktaviserad hyra, det vill säga en högre men oförhandlad hyra. I Malmö handlade det om en koordinerad höjning genomförd av fyra hyresjättar – Heimstaden, Victoriahem, Willhem och Trianon – och som drabbade uppskattningsvis 24 000 personer. Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren är kritisk.

–  Man utnyttjade systemet och satte hyresgästerna i en väldigt svår sits. Det är fulspel och något som man som hyresvärd borde hålla sig borta ifrån, säger han.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen samt tidningsrubriker från Svenska Dagbladet och Aftonbladet.
Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, är kritisk till direktaviseringar.

Även på andra håll i landet – i Göteborg, Perstorp och Halmstad – rundade hyresvärdar systemet och skickade ut avier med en högre och oförhandlad hyra direkt till hyresgästerna. I det läget är det svårt för Hyresgästföreningen att sätta stopp för höjningen. Huvudskälet är att en stor majoritet av hyresgästerna ofta väljer att betala den nya hyran, i alla fall enligt värdarnas uppgifter. När Hem & Hyra ställer frågan visar det sig att mellan 72 och 90 procent av hyresgästerna betalar. I Malmö har vi träffat Dilshad Sadiq som valde att betala den direktaviserade höjningen, trots Hyresgästföreningens uppmaning att låta bli.

Dilshad Sadiq, hyresgäst hos Trianon i Malmö, som betalade in den direktaviserade hyreshöjningen.
Dilshad Sadiq, hyresgäst hos Trianon i Malmö, som valde att betala den direktaviserade hyreshöjningen.

– Hyran är något som man bara ska betala. Jag vill inte förlora mitt hem. Vart skulle jag då ta vägen? Värden kan höja hyran med fem procent, tio ­procent, jag skulle ändå betala, säger han.

Annons

Lojala hyresgäster betalar sin hyra

–  Man försätter den svagare parten i en otroligt svår situation. Få man en höjd och oförhandlad hyra är ju svenska hyresgäster väldigt lojala och de betalar. Därför är det djupt omoraliskt att man utnyttjar den svagare parten, säger Erik Elmgren.

Pengar och bild från demonstration mot höjda hyror.
Hyresgästföreningen vill inte att hyresgästerna betalar direktaviserade hyror.

Men även om flera av hyresvärdarna i Malmö, med lägenheter över hela landet, uttryckligen säger att de kan tänka sig att direktavisera igen och att en majoritet av hyresgästerna i det läget har visat sig välja att betala den högre hyran vill Erik Elmgren tona ned systemhotet.

–  Vi ser ingen ökande trend. Direktaviseringar är inget som hör hemma i kollektivförhandlingar utan är något som hyresvärdarna utnyttjat. Men jag känner mig trygg med att merparten av hyresvärdarna förstår att det är oschysst, säger han.

Annons

 

Läs ocksåHyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar

Läs också Tog strid mot tokhög höjning – påverkar hundratals hyresgäster: "Vill bara tjäna pengar" Förhandlingarna kraschade – ändå höjs Kjells hyra: ”Ett hån från deras sida” Kupolens boende slår tillbaka - kräver hyressänkning med 2 procent När värden struntar i att förhandla: Gör så här om du får en direktaviserad hyra!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.