HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärd överklagar tvångsförvaltning

Malmö År av misskötsel ledde till slut till tvångsförvaltning av huset i Malmö. Beslutet togs i början av januari men nu har hyresvärden överklagat beslutet till Svea hovrätt.

– Det är så dags att hyresvärden reagerar nu. Det skulle han ha gjort för flera år sedan. Varför bryr han sig om det här nu plötsligt?

Eleonore Farano är hyresgäst och har bott i den nu tvångsförvaltade fastigheten i sex år. Något källarutrymme har hon inte längre, tvättstugan har hon inte satt sin fot i på åratal och det är flera år sedan hon hade varmvatten i köket. Hem & Hyra har flera gånger tidigare skrivit om huset på Lindgatan 7 i Malmö. Hyresgästföreningen begärde tvångsförvaltning efter att ha gjort en besiktning i fastigheten och i januari beslutade hyresnämnden att godkänna ansökan. Skälen var flera. Hyresvärden har olovligen hyrt ut källarutrymmen – trots förbud från miljöförvaltningen, stadsbyggnadsnämnden och Räddningstjänsen Syd – , städningen har varit obefintlig, lås saknades och hyresvärden har inte förhandlat med Hyresgästföreningen om hyresnivåerna. När det var förhandling i hyresnämnden dök hyresvärden aldrig upp.

Läs ocksåSvåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka

Sedan beslutet om tvångsförvaltningen har skötseln av fastigheten förbättrats avsevärt, enligt hyresgästen Eleonore Farano. Porten har fått ordentligt lås och trapphusen städas.

– Sedan kommer det säkert att ta lite tid innan den nya hyresvärden kommer ikapp och det kan man förstå, säger Eleonore Farano.

Sedan förra veckan har hon återigen varmvatten i köket och nu hoppas hon kunna få tillbaka sitt källarförråd.

Läs ocksåNu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidareUlf Nilsson har Hyresgästföreningens symbol intatuerad på underarmen.

– Källarförråden tog den förra hyresvärden och där han samlat skrot, säger Eleonore Farano.

Hon har för första gången på många år använt tvättstugan igen.

– Ja, det har jag och tvättmaskinen fungerade men det är ärligt talat rätt snuskigt där fortfarande, säger Eleonore Farano.

Läs ocksåNya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimparYtterligare en hyresgäst krävs på rekordbelopp efter att ha rökt inomhus. Hyresvärden MKB kräver 337 000 kronor.

Hyresvärden har nu överklagat hyresnämndens beslut. Han vill ha tillbaka förvaltningen av huset. Skälen är bland annat att det inte längre bor någon olovligen i källaren, att delgivningen skett till fel person, att hyresgästerna inte är rädda för honom utan för ”yttre brottslighet” och att nya lås har installerats. Dessutom menar hyresvärden att det är en jävsituation att den utsedde tvångsförvaltaren tidigare visat intresse av att köpa huset. Och även om inte hyrorna har förhandlats som de borde ha gjorts så har ingen hyresgäst drabbats negativt, skriver hyresvärden i överklagandet.

– Jag tycker att beslutet i hyresnämnden är fel eftersom jag hade börjat få ordning på fastigheten och med de hyresgäster som har stört, säger hyresvärden som dock inte vill kommentera det ytterligare.

Läs också Amir lurades av hyresbedragaren - hela familjen blev hemlös efter bluffen Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus

Hyresvärd överklagar tvångsförvaltning

Norberg I december tvångsförvaltades 63 lägenheter i Norberg. Den privata hyresvärden överklagar nu beslutet till hovrätten i hopp om att få tillbaka sina fastigheter.

De 63 lägenheterna på Kornettgatan i Norberg ägs sedan april 2011 av en 44-åriga Malin Forsman bosatt i Drottningholm. Av beslutet från Hyresnämnden i Västerås framgår att hon varit kontinuerligt sen med att betala räkningarna för värme och vatten, tagit ut högre hyror än vad hon haft rätt till och dessutom misskött underhållet av fastigheterna. Hyresgästerna har levt med en ständig oro för att vatten och värme ska stängas av, och har haft svårt att få gehör från hyresvärden när det gäller att få brister åtgärdade.

Men Malin Forsman håller inte med om kritiken och överklagar nu beslutet till hovrätten.

Läs ocksåKvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

”De eventuella brister som förekommit i förvaltningen är inte av allvarligt slag”, skriver hon i överklagan.

Visserligen har hon betalat in räkningarna sent, men vattnet och värmen har ju faktiskt aldrig stängts av, skriver hon vidare. När det gäller det bristande underhållet påpekar hon att fastigheten var i väldigt dåligt skick när hon köpte den, och att hon sedan dess löpande har renoverat lägenheter. Forsman tycker att Hyresgästföreningens krav är orimligt höga och intygar att hon hela tiden haft en vilja och förmåga att ta itu med problemen.

 Läs även

Läs ocksåKastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning

63 lägenheter tvångsförvaltade i Norberg

Vattnet stängs inte av för hyresgästerna

Hyresgäster riskerar bli utan vatten

Läs ocksåDuschade fast brunnen var tilltäppt – orsakade skada för 400 000 kronor
Läs också För stökigt hemma – artrossjuka Lena blir vräkt: "Vill få det att se ut som att jag är en hoarder" Maria tog striden mot hotellhusvärden – slipper vräkas efter hovrättsbeslut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.